1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköpyörät

Kaikki sähköpyörät varattiin Tampereella hetkessä koko kesäksi

Kaupunki pohtii nyt, miten vastata yllätyssuureen kysyntään.

sähköpyörät
Sähköpolkupyöriä.
Tamperelaiset saavat tänä kesänä lainata monenlaisia sähköpyöriä, läskirenkaisista taitettaviin menopeleihin. Antti Eintola / Yle

Toukokuun alkupuolelta alkaen Tampereella on saanut päästellä menemään kaupungilta lainattavilla sähköpyörillä. Tampereella kokeilu on ensimmäinen ja tuoreiden tunnelmien perusteella kansa on tuntunut tykkäävän lainamahdollisuudesta.

Ikurilainen Sirpa Suontaka oli ensimmäisten nopeiden varaajien joukossa. Suontaka suunnitteli pyöräilyharjoituksia kotikulmien rauhallisilla teillä.

– Tämä on ihan ensimmäinen kerta, en ole ennen kokeillut sähköpyörää. Tyttäreni puhui, että nyt voisi olla hyvä mahdollisuus lainata pyörää viikoksi. Varmaan tämä vähentää auton käyttöä, Suontaka sanoo.

Juuri tällainen on ollut Tampereen kaupungin taka-ajatus kokeilun aloittamisessa. Tampereelle halutaan joustavaa liikennettä ja samalla arkisen liikunnan lisäämistä.

Sirpa Suontaka.
Ikurin tiet sopivat hyvin sähköpyörän testaamiseen, Sirpa Suontaka suunnitteli. Antti Eintola / Yle

Kaupunki sai kokeiluun yhteistyökumppaniksi pyöräalan yrityksen Tampereelta. Sähköpyörät ovat käyneet tänä keväänä hyvin kaupaksi mutta kyseessä on kuitenkin tavalliseen fillariin verrattuna arvokas hankinta.

– Moni varmaan vähän empii sitä, että lähtisi suoraan ostamaan. Me halusimme tarjota kaupunkilaisille mahdollisuuden ja madaltaa kynnystä kokeilla sähköpyörää, kertoo Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Pekka Stenman.

Varauskirjat täyttyivät vilauksessa

Kaupungilla oltiin varovaisen toiveikkaita, että kokeilu löytäisi kansalaiset, mutta varovaiset odotukset vaihtuivat nopeasti suunnitelmiin varausruuhkan purkamisesta.

– Oletimme, että ensimmäiset viikot touko- ja kesäkuulta menevät hyvin, mutta koko kesän varaukset menivät heti ensimmäisinä tunteina. Tämä on yllättänyt positiivisesti. Nyt pohdimme, miten pystymme vastaamaan kysyntään, liikenneinsinööri Pekka Stenman kertoo.

Kaupungin väkilukuun verrattuna 11 sähköpyörää on ymmärrettävän vähän. Varauslistalla on eioota, mutta Stenman rohkaisee tarkistamaan listan tilannetta silti. Verkkopalvelusta pääsee helposti tarkistamaan, onko Fillarilainaamon listalle tullut peruutuksia.

– Nyt pohdimme, pystymmekö lisäämään pyörien määrää. Tämä on kaikille uutta, niin meille kuin yhteistyöyrityksellemme. Uskoisin, että tämä esimerkki rohkaisee meitä miettimään, voidaanko tällaista kokeilua jatkaa, liikenneinsinööri Stenman kertoo.

Osa sähköpyöräkokeilun rahoituksesta on Tampereen kaupungin kassasta, osa saadaan EU-rahoituksesta. Sähköpyörien lainaaminen ei maksa mitään, mutta lainaajilta peritään varmuuden vuoksi pieni pyöräpantti.

Pyöräyrityksessä työtä on teettänyt pyörävalikoiman valmistelu lainakäyttöön ja lainauksen alettua aikaa menee pyörien kunnossapitoon.

Fillarilainaamon menopelien laina-aika on viikonlopun yli torstaista tiistaihin. Yksi päivä varataan arvokkaiden pyörien huoltoihin. Pyörät rähjääntyvät reissuissa ja virtaakin on kulkupeleihin saatava seuraavan varaajan seikkailuja varten.

– Mukana on myös maastoon tarkoitettuja pyöriä, maastopyöriä ja fatbikeja. Siinä saa ensin hetken pestä pyörää ja katsoa että kaikki on ehjää. Akun lataamiseen täyteen menee nelisen tuntia vähän riippuen mallista. Jos ei olisi päivää välissä, saisi likaisen pyörän tyhjällä akulla. Se ei olisi kauheen kivaa, kertoo Suomen Urheilupyörä Oy:n myymälävastaava Pasi Pelttari.

Lue lisää:

TAYSin seudusta myös uuden ajan pyöräilyalue

Kangasalla ja Orivedellä voi saada sähköpyörän lainaan ilmaiseksi

Sähköpolkupyöriä.
Sähköpyörät ovat saaneet kyytiä tamperelaisten seikkailuissa.Antti Eintola / Yle
Sirpa Suontaka.
Sirpa Suontaka suunnitteli sähköpyörän testiajoa Ikurin maisemissa.Antti Eintola / Yle
Lue seuraavaksi