1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa säätämästä kiisteltyä Hongkongin turvallisuuslakia

Kiinan kansankongressin on tarkoitus käsitellä lakia perjantaina alkavassa kokouksessaan.

Hongkongissa oli ennen koronavirusta säännöllisesti protesteja Kiinan toimia vastaan. Kuva joulukuulta, jolloin poliisit uhkasivat käyttää kyynelkaasua protestoijia vastaan. Kuva: Miguel Candela / EPA

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa seurauksista, jos maa saattaa voimaan kiistellyn Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain.

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo, että laki horjuttaisi alueen vakautta.

– Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tuomitsisivat sen voimakkaasti, sanoi ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus.

Myös presidentti Donald Trump lupaili Yhdysvalloilta reaktiota asiaan.

– Jos se toteutuu, ryhdymme hyvin vahvoihin toimiin, Trump sanoi.

Kiina aikoo käsitellä turvallisuuslakia perjantaina alkavassa vuosittaisessa maan politiikan suurtapahtumassa, kansankongressin kaksoiskokouksessa. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Kiina tulkitsee termistöä laveasti, ja esimerkiksi viime vuonna Kiina luonnehti Hongkongin mielenosoittajien toimia terroriteoiksi.

Yhdysvalloilla on erinäisiä vaihtoehtoja vastata Kiinan toimiin. Maan kongressi sääti viime vuoden lopulla lain, joka veisi Hongkongilta sen edulliset kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa, jos alueen ei enää katsota olevan autonominen. Torstaina Yhdysvaltain ulkoministeriö varoitti, että Kiinan toimet turvallisuuslain suhteen voivat vaikuttaa päätökseen kauppasuhteista.

Laki piti säätää Hongkongissa

Turvallisuuslain voimaansaattaminen on kirjattu Hongkongin perustuslakiin, mutta asia on osoittautunut vaikeaksi ja poliittisesti tulenaraksi. Kiinan yritys lain säätämiseksi vuonna 2003 johti suuriin mielenosoituksiin Hongkongissa, minkä vuoksi laki kuopattiin.

Hongkongin erityishallintoalueen on ollut määrä säätää laista itse, joten lain siirtyminen Kiinan kansankongressin pöydälle on merkittävä käänne. Asiantuntijoiden mukaan se voi kieliä siitä, ettei Kiina usko Hongkongin lainsäädäntöneuvoston pystyvän hyväksymään lakia. Hongkongissa lisääntynyt demokratialiikehdintä on myös lisännyt lain tarvetta Kiinan keskushallinnon silmissä.

Hongkongissa osoitetaan edelleen säännöllisesti mieltä demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Lain nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Hongkongissa nautitaan Manner-Kiinaan verrattuna laajoista vapauksista, joita moni hongkongilainen pelkää Kiinan yrittävän kaventaa.

Lue lisää:

Lehti: Kiinan kansankongressin asialistalla tulenarka esitys Hongkongista

Hongkongin nuoret ja poliisi jälleen vastakkain – Kiristääkö Kiina otettaan kaupungista koronan varjossa?