Hyppää sisältöön

Fox Newsin presidenttikysely: Tärkein taustatekijä muuttunut muutamassa kuukaudessa täysin

Demokraattinen haastaja Joe Biden on kyselyn mukaan istuvaa presidenttiä Donald Trumpia suositumpi prosenttiosuuksin 48 – 40.

Joe Biden nousemassa puhujalavalle. Kuva: Tracie Van Auken / EPA

Uutiskanava Fox News on julkaissut kuukausittaisen kyselynsä maan presidenttiehdokkaiden suosiosta (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyn mukaan demokraattinen haastaja Joe Biden johtaa istuvaa republikaanipresidenttiä Donald Trumpia prosenttiosuuksin 48 – 40. Edellisessä, huhtikuussa tehdyssä kyselyssä miesten suosioluvut olivat tasan 42 – 42, mutta maaliskuussa kysely antoi Bidenille selvän johdon.

Uudessa kyselyssä vastaajien selvä enemmistö uskoo Bidenin tekevän parempaa työtä kuin Trump terveydenhuollon, koronaviruksen estämisen ja myös Kiina-suhteiden osalta. Niukka enemmistö vastaajista, kolme prosenttiyksikköä, luottaa mieluummin Trumpiin taloudenhoidossa.

Juuri talouden on arveltu olevan Trumpin presidenttikampanjan suurin valtti. Hänen valtakaudellaan taloudella on mennyt hyvin, osakekurssit ovat olleet pilvissä ja työttömyys olematonta.

Fox Newsin mukaan koronapandemia on aiheuttanut "maanjäristyksen" yhdysvaltalaisten uskossa taloudenhoitoon. Kun vielä tammikuussa enemmistö vastaajista (55 %) sanoi talouden olevan hyvässä tai erittäin hyvässä tilassa, nyt peräti 78 prosenttia sanoi sen olevan joko huono tai erittäin huono.

Vastaajista 44 prosenttia kertoi, että heidän perheissään ainakin yksi ihminen oli menettänyt työnsä koronaviruksen takia.

Biden niskan päällä monessa ryhmässä

Kysely on Bidenille lohdullista luettavaa. Hän johtaa 12 prosenttiyksiköllä niiden vastaajien joukossa, jotka ovat erityisen motivoituneita äänestämään. Puolueettomien äänestäjien joukossa hän johtaa 13 prosenttiyksiköllä ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa 17 prosenttiyksiköllä.

Yhdysvalloissa on kevään aikana puhuttu Joe Bidenin 1990-luvulla tapahtuneesta väitetystä seksuaalisesta ahdistelusta. Vastaajista 52 prosenttia sanoo kohun vaikuttavan äänestyspäätökseensä. Toisaalta valtaosa näin vastaajista on republikaaneja.

Joe Bidenin ahdisteluskandaali saattaa kääntää Yhdysvaltain vaaliasetelmat päälaelleen

Donald Trump Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Samaan aikaan vastaajat 23 prosenttiyksikön enemmistöllä sanovat, että Biden olisi luotettavampi presidentti naisten oikeuksia koskevissa asioissa.

Kyselyssä paljastui myös äänestäjäryhmä, joka vastustaa sekä Trumpia että Bideniä. Tässä ryhmässä Biden on Trumpia suositumpi luvuin 40 – 11.

Fox News on Yhdysvaltain jakautuneessa mediamaailmassa kallellaan republikaaneihin päin. Fox Newsin TV-kanava tunnetaan presidentti Trumpin mielikanavana.

Fivethirtyeight.com-sivusto vetää yhteen presidenttiehdokkaiden suosiosta tehtyjä kyselyjä. Pääset sivustolle tästä (siirryt toiseen palveluun).

Katso tästä muita Yhdysvaltain vaaleihin liittyviä uutisia