Hyppää sisältöön

Riihimäen Kino Sammon julkisivu palautetaan takaisin 1960-luvun tyyliin

Yli 100-vuotiaan teatterivanhuksen remontointityöt on saatu käyntiin. Suunnitelmien mukaan valmista on marraskuussa.

Julkisivutyöt aloitettiin 4. toukokuuta ja parhaillaan Kino Sampo on rakennushuppujen peitossa. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Riihimäellä sijaitsevan Kino Sammon julkisivuremontti on saatu käyntiin. Riihimäen Nuorisoteatterin ja elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry:n kotipesänä toimiva rakennus palautetaan julkisivultaan vuosien 1957–1967 mukaiseksi.

Remontin suunnitteluvaiheessa kaupunki keräsi valokuvia vanhasta Kino Sammosta. Riihimäen kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Mattila kertoo, että niiden avulla haluttiin saada tietoa, miltä rakennukseen vuonna 1956 rakennettu lisäosa alunperin näytti.

– Vanhimmasta osasta tiesimme, että siinä on vaakavuorilaudotus. Halusimme kuitenkin yksityiskohtaista tietoa erityisesti laajennusosan alkuperäisestä ilmeestä.

Riihimäen kaupunki on varannut remonttiin 900 000 euroa

Kuntotarkastuksessa 103-vuotiaan rakennuksen todettiin olevan suhteellisen hyvässä kunnossa.

– Rakennuksesta otetaan rappauspinta pois ja nyt jännityksellä odotamme, onko siellä lahovauriota enemmän kuin mitä kuntotutkimuksessa kävi ilmi.

– Kuntotutkimuksissa myös vanha vuorilaudotus vaikutti olevan hyvässä kunnossa. Sen päälle on kuitenkin tehty valesokkeleita, joten täysi varmuus saadaan vasta purkutöiden yhteydessä, kertoo Mattila.

Riihimäen kaupunki on varannut Kino Sammon remonttiin 900 000 euroa. Alun perin julkisivuremonttia suunniteltiin jo vuodelle 2017, rakennuksen 100-vuotisjuhlien yhteyteen.

– Julkisivuremontti on ollut pitkän aikaa investointiohjelmissa ja nyt vihdoin saimme kaupungin talousarviossa rahat sen tekemiseen, kertoo Mattila.

Remontin on määrä olla elokuun lopussa sellaisessa vaiheessa, että Riihimäen Nuorisoteatteri pääsee käynnistämään Kino Sammossa syksyn toiminnan. Rakennusurakoitsijan kanssa tavoite valmistumisesta on asetettu marraskuun loppuun.

.
.