1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiinan kansankongressin vuotuinen istunto käynnistyi – Hongkongin turvallisuuslaki, koronavirus ja talous puhuttavat

BKT:n kasvutavoite jätettiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin määrittelemättä.

Kiina
KAsvomaskeihin pukeutuneita turvamiehiä Kiinan kansantasavallan parlamenttitalon edustalla.
Kiinan kansankongressin vuotuinen istunto pidetään yleensä maaliskuussa, mutta tänä vuonna kokousta jouduttiin siirtämään koronaviruksen vuoksi.Leo Ramirez / AFP

Kiinan kansankongressin vuotuinen istunto käynnistyi tänään Pekingissä. Vajaat 3 000 edustajaa ympäri maata ovat kokoontuneet maan pääkaupunkiin viikon kestävään istuntoon.

Kansankongressi on teoriassa Kiinan korkein lainsäädäntöelin, mutta käytännössä se toteuttaa Kiinan korkeimman johdon tahtoa. Kansankongressi hyväksyy muodollisesti valtion budjetin, lait ja nimitykset, joista on päästy jo aiemmin sopuun politbyroossa.

Tänä vuonna kokouksen asialistaa hallitsee maan taloustilanne, joka on kärsinyt merkittävästi koronapandemiasta. Kotimaisen ja ulkomaisen kysynnän laskiessa Kiinan talous supistui 6,8 prosenttia kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun maan talous pienentyi. Nyt myös bruttokansantuotteen kasvutavoite jätettiin ensimmäistä kertaa määrittelemättä kansankongressin istunnossa.

– Emme ole vielä määritelleet tarkkaa tavoitetta tämä vuoden talouskasvulle, koska maailmanlaajuinen epidemiatilanne sekä talous- ja kauppatilanne ovat hyvin epävarmoja. Kiina kehittymiseen vaikuttaa nyt ennalta arvaamattomia tekijöitä, Kiinan pääministeri Li Keqiang arvioi kansankongressin avauspuheenvuorossaan.

Kiinan kansankongressin istunto.
Vajaat 3000 Kiinan kommunistisen puolueen jäsentä kokoustaa tämän ja ensi viikon Pekingissä.Leo Ramirez / AFP

Taistelu koronavirusta vastaan jatkuu

Kokouksessa tullaan myös käsittelemään Hongkongin kansallisen turvallisuuden lakia. Toteutuessaan kiistelty lakiesitys kieltäisi muun muassa terrorismin, vallankumouksellisen toiminnan ja ulkomaalaiset vaikuttamisyritykset Kiinan erityishallintoalueella.

Nämä toimet ovat kriminalisoituja monissa länsimaissakin, mutta kriitikoiden mukaan Kiina soveltaa näitä termejä hyvin laveasti. Hongkongin demokratia-aktivistit ja muun muassa Yhdysvallat vastustavat lakiehdotusta.

Myös koronaviruksesta ja Kiinan toimista sen voittamiseksi tullaan kokouksessa keskustelemaan. Pääministeri Li Keqiang arvioi maan yltäneen merkittäviin saavutuksiin viruksen levimisen estämisessä.

Hän kuitenkin muistutti, ettei tautia ole vielä kokonaan lyöty.

– Epidemia ei ole vielä tullut päätökseen. Meillä on suunnattoman paljon tehtävää, Li totesi puheenvuorossaan.

Lue lisää:

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa säätämästä kiisteltyä Hongkongin turvallisuuslakia

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi