Hyppää sisältöön

"Mielen pohjalla on vain yksi ajatus. Seksiä." – Roomassa asuva Riikka Vainio purki eristyksissä läheisyydenkaipuutaan koronapäiväkirjaan ja perusti "koronaperheen"

Barcelonalainen Juan huomasi puolestaan pärjäävänsä hyvin yksin ilman deittiseuraa.

Taiteilija Riikka Vainio hakee inpiraatiota töihinsä usein roomalaisista puistoista. Eristysaikana naapuripariskunnan tapaaminen oli hänelle henkireikä. Kuva: Jenna Vehviläinen / Yle

ROOMA/BARCELONA Kun italialaiset maaliskuun 10. päivänä määrättiin tiukkaan kotieristykseen, jo samana iltana tuhansilla maan parvekkeilla ja kattoterasseilla laulettiin kaikkien tuntemia lauluja. Siitä muodostui maan tapa keventää tunnelmaa raastavassa tilanteessa.

Konserteissa muodostui myös ystävyyssuhteita ja enemmänkin.

Roomassa asuva taiteilija ja kulttuurintuottaja Riikka Vainio tapasi naapurirapussa asuvan pariskunnan ensimmäisenä karanteeni-iltana kattoterassikonsertissa.

He päättivät saman tien pitää porukan pystyssä eristyksen ajan ja jatkaa toistensa näkemistä.

– He olivat tosi viehättävän oloisia alusta asti. Tällainen pähkähullu parivaljakko, joka toisi iloa ja vaihtelua karanteeniin.

Vainiosta ja sisilialais-brasilialaisesta miespariskunnasta muodostui seurue, joka sai heidän puheissaan nimen "koronaperhe".

Kolmikko on esimerkiksi kokannut ja juonut viiniä yhdessä, tanssinut sambaa pariskunnan kattoterassilla, tehnyt pedikyyrejä ja antanut toisilleen hierontoja, Vainio kertoo.

– Meille muodostui heti fyysinen ja intensiivinen suhde. Löysimme toisemme tilanteessa, jossa ei ollut muita ihmisiä. Takerruimme ja kietouduimme toisiimme.

Italiassa ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa kattoterasseilla, ja niin tekivät myös Vainio sekä hänen naapurinsa. Kuva: Jenna Vehviläinen / Yle

Vainio tekee esimerkiksi performanssitaidetta ja installaatioita sekä tuottaa Italiassa nimekkäiden suomalaisten taiteilijoiden näyttelyitä.

Eristysaikana häneltä katosi luovuus ja keskittymiskyky. Järjestely naapurien kanssa onkin ollut henkireikä viime kuukausina.

– Heidän kauttaan olen saanut fyysistä läheisyyttä ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Ja aloittaa jotain ihan uutta.

Vainio kertoo, että hänen iltansa ovat kuluneet "koronaperheestä" huumaantuneena.

– Olemme useana iltana maanneet läjässä ystävieni terassin sohvalla viiniä juoden ja hihittäen. Jotain suukkojakin on vaihdettu. Kun ärsykkeet ovat olleet olemattomia, tämä on ollut tosi tärkeää.

Minulle seksi on kehollisuuden ilmentämisen muoto kuten vaikka tanssi ja pyöräily, Riikka Vainio sanoo. Kuva: Jenna Vehviläinen / Yle

Kaikkea fyysiseksi äitynyt ystävyyssuhdekaan ei silti korvaa. Vainio on keksinyt myös muita tapoja purkaa seksuaalista turhautumistaan ja levotonta oloaan.

Hän on esimerkiksi perustanut Facebookiin korona-keskusteluryhmän taitelijoille sekä alkanut kirjoittaa omalla sivullaan "usein aika eroottissävytteistä" koronapäiväkirjaa.

Huhtikuun 23. päivä hän kirjoitti seuraavasti:

"(…) Mielen pohjalla on vain yksi ajatus. Seksiä. Olen alkanut pohtia, että oikeastaan minusta kapakkakeskustelukin, siis sellainen jossa ollaan kasvokkain saman pöydän ääressä, on aika kiihottava ajatus."

Vainio kertoo, että yksi asioista, joita hän on eniten eristyksessä ikävöinyt, on seksi.

– Siitä puhe, mistä puute, Vainio sanoo ja naurahtaa.

– Minulle seksi on kehollisuuden ilmentämisen muoto kuten vaikka tanssi ja pyöräily, joita normaalisti harrastan paljon. Sulkutilan aikana ei saanut pyöräillä, tanssipaikat olivat ja ovat edelleen kiinni.

Seksuaalisuuden toteuttamisessa tärkeää on Vainion mukaan varsinaisen yhdynnän lisäksi kosketus, katse, puhe ja flirttailu. Nämä asiat kuuluvat Italiassa usein ihan arkipäiväiseen kanssakäymiseen, hän sanoo. Kun ne ovat karanteenin myötä poistuneet elämästä, jäljelle on jäänyt tietynlainen tyhjiö.

– Karanteenin alkuvaiheessa ihmiset olivat niin viruksen säikäyttämiä, että tuskin katsoivat toisiaan kadulla ja ruokakaupassa käveltiin pitkin seiniä, ettei vain koskettaisi, Vainio muistelee.

Ihmiset nauttivat aurinkoisesta päivästä Villa Borgesen puistossa Roomassa toukokuun alussa. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Kaksi viikkoa sitten Italia siirtyi niin sanottuun toiseen vaiheeseen, jossa hallitus antoi italialaisille luvan alkaa tavata perheenjäseniään sekä ihmisiä, joiden kanssa on "vakaa suhde" eli joko seurustelusuhde tai muunlainen pysyväisluontoinen side.

Verkkosivustoilla alkoivat saman tien kiertää meemit, joissa vitsailtiin siitä, kuuluuko rakastaja tähän "vakaiden suhteiden" joukkoon.

Moni mietti silloin, että mitenkäs seksisuhteet, Vainio arvelee. Hänen mukaansa ilmapiiri Roomassa on ollut karanteenin loppuessa suorastaan eroottisesti latautunut.

– Rivien välistä oli lopulta luettavissa, että tehkää mitä vaan. Ja nyt kun tässä on oltu heti suhteellisen vapaita, niin jokainen on varmasti tarpeensa jossain saanut täytettyä, Vainio tuumaa.

Olen huomannut, että viihdyn loistavasti myös yksin. Kaipaan ennen kaikkea ystäviäni, mutta seksiä vähemmän kuin luulin.

Barcelonalainen Juan

Eristysajan seksuaalisuutta on käsitelty Italiassa myös mediassa.

Esimerkiksi italialaisseksologi Valeria Randone esitti päivälehti (siirryt toiseen palveluun) La Stampassa huolensa siitä, miten eristysaikana verkkoon rajoittunut seksuaalisuus voi palautua takaisin normaaliksi, vaikka tartuntariski onkin edelleen olemassa.

Lisäksi Italian ehkäisyterveydestä vastaava viranomainen on antanut kirjalliset ohjeet siitä, miten seksiä kannattaisi turvallisesti korona-aikana harrastaa.

Myös Italian länsinaapurissa Espanjassa paikallisen seksologin suorasukaiset vinkit (siirryt toiseen palveluun)korona-aikaan ovat nousseet otsikoihin.

– Olisi hyvä odottaa muutama oireeton viikko ennen kuin hyppää sänkyyn uuden ihmisen kanssa, Andalusian seksologisen instituutin johtaja Francisco Cabello toistaa lehdissä esittämänsä neuvot puhelinhaastattelussa.

Málagan kaupungissa vastaanottoa pitävä Cabello painottaa, että paras ohje koronaseksiin on maalaisjärjen käyttö.

Cabellon mukaan seksiä satunnaisten kumppanien kanssa ei kuitenkaan tarvitse kokonaan välttää niin kauan kuin muistaa turvaohjeet.

Espanjalaiseen ja italialaiseen kulttuurin kuuluvat poskisuudelmat ovat olleet epidemia-aikana kiellettyjä, ja Cabello kehottaakin panttaamaan pusuja myös seksin aikana.

– Virus tarttuu helposti syljestä, siksi suutelua kannattaa välttää, Cabello sanoo.

Ihmiset viettivät aikaa merenrannalla Barcelonassa toukokuun alussa. Kuva: ANDREU DALMAU / EPA

Turvavälin pitäminen seksin aikana on mahdotonta, mutta Cabello antaa muutaman vinkin: Suuseksiä kannattaa varmuuden vuoksi välttää. Tartuntariskiä voi vähentää myös harrastamalla seksiä niin sanotussa lusikka-asennossa.

Seksologi suhtautuu kuitenkin epäileväisesti siihen, että espanjalaiset noudattaisivat ohjeita tarkkaan.

–On helpompi saada ihmiset suojautumaan kadulla kasvomaskilla kuin varomaan seksissä. Mikä on täysin luonnollista, Cabello nauraa.

Hän myös kannustaa ihmisiä seksin harrastamiseen.

–Se on erinomainen tapa lievittää uudenlaisen tilanteen aiheuttamaa stressiä.

Espanjassa deittisovellusten suosio onkin karanteenin aikana lisääntynyt entisestään.

Barcelonassa asuvalle Juanille, 37, on käynyt toisin kuin seksologi Cabello neuvoo.

Hän kertoo viettäneensä aikaisemmin vilkasta seksielämää, mutta karanteeniaika muutti kaiken – tosin aivan karanteenin alussa hän vielä kyllä yritti löytää partneria deittisovellus Tinderistä.

Sovellus on antanut karanteenin aikana myös ohjeita käyttäjilleen ja kehottanut välttämään tapaamista karanteenin aikana.

– En etsinyt mitään vakavampaa, mutta juuri ennen karanteenin alkamista löysin naisen, jota tapailin myös sen aikana, hän sanoo.

Juan suostuu puhumaan kokemuksistaan suoraan, mutta ilman sukunimeä. Espanjassa seksistä puhuminen julkisuudessa on edelleen tabu, eikä hän halua työnsä vuoksi puhua koko nimellään.

Aluksi Juan ja uusi tuttavuus yrittivät asua yhdessä, jotta he eivät jäisi kiinni karanteenin rikkomisesta.

– Huomasin kuitenkin nopeasti, että suhteemme ei toiminut kuin seksuaalisella tasolla. Lisäksi etätyön vaatimukset ja epidemiatilanteen paheneminen vaikuttivat siihen, että päätimme lopettaa tapailun.

Sen jälkeen Juan on viettänyt hiljaiseloa ja pidättäytynyt seksistä. Se ei ole ollut hänen mukaansa lopulta edes kovin vaikeaa.

Karanteenin aikana hän on myös alkanut miettiä suhdettaan deittailuun.

– Olen huomannut, että viihdyn loistavasti myös yksin. Kaipaan ennen kaikkea ystäviäni, mutta seksiä vähemmän kuin luulin.

Karanteenin aikana hän on sopinut joitakin etätreffejä videon välityksellä.

Espanjassa deittisovellusten suosio (siirryt toiseen palveluun)onkin karanteenin aikana lisääntynyt entisestään. Esimerkiksi Tinderin kaltaisessa Badoo-sovelluksessa viestien määrä on palveluntarjoajan mukaan kasvanut ja viestittely on käyttäjillä kestänyt pidempään.

Juan aikoo aloittaa perinteiset treffitapaamiset uudestaan, kun karanteeni loppuu.

– En usko, että mikään tulee sillä saralla muuttumaan. Toki epidemian vuoksi pitäisi olla entistä varovaisempi.

Andalusian seksologisen instituutin johtajan ohjeistukset kuitenkin lähinnä huvittavat häntä.

– Tuskin mietin virusta, kun seuraavan kerran harrastan seksiä.

Riikka Vainio pyöräilee paljon Roomassa. Kuva: Jenna Vehviläinen

Aika, jolloin yhden illan suhteisiin saattoi heittäytyä tuosta vain, on toistaiseksi ohi. Tai ainakin deittailu ja uusien ihmisten tapaaminen on jatkuvasti muuttuvan koronaepidemian takia epävarmempaa.

Näin arvelee Roomassa asuva Riikka Vainio.

Ihmiset pelkäävät hänen mielestään sen verran virustartuntaa, että uusiin irtosuhteisiin heittäytyminen voi olla hankalaa.

Korona-aikana deittailun avain on luottamus.

Riikka Vainio

Sen sijaan yhteyden ottaminen vanhoihin, luotettaviin kumppaneihin tai aiempiin tuttavuuksiin seksiseuraa etsittäessä on yleistynyt ainakin hänen tuttavapiirissään, Vainio kertoo. Näin on käynyt hänelle itselleenkin.

– Ehkä seksikontaktissa luottaa enemmän sellaiseen tyyppiin, jonka on joskus tavannut ja jonka kanssa jakaa edes jonkin muiston, kuin vaikka ihan satunnaiseen nettikontaktiin.

Korona-aikana deittailun avain onkin Vainion mukaan luottamus.

– Jos lähden treffeille, minun pitää kyllä luottaa siihen toiseen ihmiseen, koska en minä hengitysmaskia siellä ala pitää, hän miettii.

Lue myös: