Pyhtää ei aio hakea valituslupaa Keihässalmen asemakaavan kumoamiseen – saaristokylän päivitetty kaavaehdotus valmistunee syksyksi

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi toukokuun puolivälissä Pyhtään Keihässalmeen suunnitellun saaristokylän asemakaavan.

lomakylät
Kalastajien laiturilla Keihässalmessa
Päivitetty kaavaehdotus on tarkoitus saada valmiiksi syksyyn mennessä. Arkistokuva Keihässalmen satamasta.Pyry Sarkiola / Yle

Pyhtään kunta ei aio hakea valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen Keihässalmen asemakaavan kumoamisesta.

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi toukokuun puolivälissä Keihässalmeen suunnitellun saaristokylän asemakaavan.

Hallinto-oikeuden mukaan kunta ei ollut selvittänyt tarpeeksi sitä, miten saaristokylän rakentaminen vaikuttaisi yhdyskuntarakenteeseen. Lisäksi esimerkiksi hankkeen talousvaikutuksia ja vesi- ja jätehuollon järjestämistä olisi hallinto-oikeuden mukaan pitänyt selvittää tarkemmin.

Pyhtään Keihässalmeen suunnitellaan saaristokylää, johon tulisi loma-asuntoja ja veneilijöiden palveluita. Hanketta vetää yrittäjä ja entinen kansanedustaja Eero Lehti.

Uusi luontoselvitys

Eero Lehti, kaava-arkkitehti Johan Pfeifer ja kunnan edustajat eivät pidä valitusluvan hakemista tarkoituksenmukaisena. Kunnan mukaan yhteisenä tahtotilana on hankkeen kehittämisen ja kaavoituksen jatkaminen, eikä prosessia haluta hidastaa entisestään.

Kunta aikoo esimerkiksi hankkia kaavoitusta varten uuden, päivitetyn luontoselvityksen sekä päivittää ja laajentaa saaristokylän vaikutusten arviointia. Harkinnassa on, että arviointi teetettäisiin ulkopuolisella taholla.

Arvioinnin yhteydessä tarkoituksena on tarkastella kaavaa sekä kaavamääräyksiä, ja tehdä sen perusteella tarvittavia muutoksia. Päivitetty kaavaehdotus on tarkoitus saada valmiiksi syksyyn mennessä.

Pyhtään kunnanhallitus päättää valitusluvan hakematta jättämisestä ja kaavoituksen jatkamisesta maanantaina.

Lue lisää:

Hallinto-oikeus kaatoi Pyhtään Keihässalmen kaavan: lomakylän vaikutuksia olisi pitänyt selvittää tarkemmin

Keihässalmen tulevasta lomakylästä valitus hallinto-oikeuteen – "Kyllähän tämä on harmittava asia"

Piskuinen Pyhtää houkutteli tunnetun kansanedustajan rakentamaan kuntaan valtavan lomakylän – Suomenlahden rannalle nousisi kymmeniä loma-asuntoja