Kainuun soten leikkausjonoja pyritään lyhentämään kesän aikana – terveysjohtaja: "Osa joutuu odottamaan syksyyn"

Poikkeusolot ovat johtaneet leikkausjonojen pitenemiseen.

leikkausjonot
Kainuun uuden sairaalan päivystyksen ovi.
Kiireettömät leikkaukset pyritään hoitamaan kesän aikana. Jarmo Nuotio / Yle

Koronapandemia on kevään aikana aiheuttanut leikkausjonoja Kainuun keskussairaalalla. Yksi syy on leikkaussalihoitajien kouluttaminen koronapotilaiden hoitamista varten. Kainuun soten terveysjohtaja Kristiina Kananen kertoo että kiireettömien leikkausten määrä laskin noin 40 prosenttiin tavanomaisesta. Koronaviruksen lisäksi leikkausjonoja aiheutti toimintojen muuttaminen uuden sairaalan tiloihin tammikuussa. Tällä hetkellä Kanasen mukaan jonossa on joitain kymmeniä potilaita.

Vaikka kiireettömien leikkausten määrää jouduttiin pandemian vuoksi alussa vähentämään, on niiden määrää kasvatettu jo useiden viikkojen ajan ja nyt aletaan olla jo lähellä normaalia leikkaustoimintaa.

Normaalioloissa kesäisin kiireettömiä leikkauksia ei juurikaan tehdä, mutta tulevana kesänä tavoite on suorittaa leikkauksia siten, että jonot purkautuisivat. Kananen kertoo että kokonaan jonoja ei kuitenkaan saada kesän aikana purettua.

–Osa joutuu odottamaan syksyyn

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)