Huviveneelläkään ei saa ylittää valtakunnan rajaa mistä vain – talvisäilöstä Ruotsista veneen voi saada rajanylitysluvalla

Perämerellä Torniossa ja Haaparannalla on totuttu veneilemään vapaasti maasta toiseen. Nyt se on kuitenkin kielletty.

rajavalvonta
Vene merellä Ruotsin ja Suomen rajavesillä.
Moni pohjoisimmalla Perämerellä veneilevä käy Ruotsin saaristossa, jossa on useita satamia huviveneilijöille.Laura Valta / Yle

Huviveneillä ei saa mennä Ruotsin puolelle muualta kuin viralliselta rajanylityspaikalta, kerrotaan Länsi-Suomen merivartiostosta. Merialueella virallinen ylityspaikka on Ahvenanmaalla Maarianhaminassa.

Tilanne on hankala esimerkiksi Perämerellä, missä matka Ruotsiin on lyhyt ja venematkat naapurimaahan ovat tavallisia. Myös esimerkiksi Merenkurkun alueelta veneillään Ruotsin puolelle usein.

Ruotsiin menemistä ei siis kielletä, mutta kuten maarajoillakin, rajan voi ylittää vain virallisesta paikasta. Merivartiostosta kerrotaan, että esimerkiksi Torniosta lähtiessä ulkomerelle menevää väylää kannattaa seurata tarkasti.

– Aika hyvä neuvo veneilijöille olisi, että kun Tornion Röyttän satamasta lähtee väylä ulkomerelle niin se aika lailla noudattelee rajan linjaa. Se on aika hyvä merkki jos lähtee ulkomerelle. Jos siis menee väylän Ruotsin puolelle, niin silloin tietää, että on jo todennäköisesti Ruotsissa, neuvoo luutnantti Antti Jutila Länsi-Suomen merivartiostosta.

Rajanylitykset on ohjattu virallisille ylityspaikoille rajatarkastusten palauttamisen vuoksi. Tällä hetkellä rajatarkastukset on palautettu Suomen länsi- ja pohjoisrajoille 14. kesäkuuta asti.

Alkuvaiheessa Länsi-Suomen merivartiosto antaa vahingossa tehdyistä rajanylityksistä vain huomautuksia.

Pitkänlinjan veneilijä, torniolainen Arto Ponkala uskoo, että suurin osa veneilijöistä ymmärtää tilanteen.

– Ihan kaikki eivät välttämättä suhtaudu asiaan positiivisesti, mutta on hienoa, että meistä pidetään huolta. Meillä on kyllä merta omastakin takaa ja tilaa veneillä. Uskon että suurin osa veneilijöistä ymmärtää ja hyväksyy tilanteen, kertoo lähes 40 vuotta Perämerellä veneillyt Ponkala.

Talvisäilössä olevan veneen saa rajanylitysluvalla

Monella suomalaisella on vene talvisäilytyksessä Ruotsin puolella. Tällöin veneen hakemiseen voi saada luvan.

– Niihin on myönnetty rajanylityslupia eli sillä tavalla pääsee yli rajasta. Huviveneliikenteellekin lupia voi toki hakea, mutta todennäköisesti niitä ei myönnetä, kertoo Antti Jutila.

Aiemmin Rajavartiolaitos kertoi (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että veneiden hakeminen Ruotsista tai vienti Ruotsiin olisi mahdollista vain Maarianhaminan virallisen rajanylityspaikan kautta.

Jutilan mukaan Suomeen palaava veneenhakija ohjataan esimerkiksi Tornion Röyttän satamaan, missä hänelle tehdään rajatarkastus.

– Tilannetta seurataan tietenkin koko ajan ja jos liikenne vilkastuu niin mietitään, tuleeko ohjeistukseen tehdä jotain muutoksia. Tällä hetkellä mennään kuitenkin tällä ohjeistuksella, lisää Jutila.

Jokikalastuksessa rajan voi ylittää

Ruotsin puolella rajajoilla kalastamista ei ole kuitenkaan kielletty. Merellä on siis eri käytäntö kuin rajajoilla, missä kalastettaessa rajan saa tilapäisesti ylittää, kunhan ei nouse maihin Ruotsin puolella.

Valtioneuvosto päätti (siirryt toiseen palveluun) 7.5. 2020 sisärajavalvonnan jatkamisesta. Samassa yhteydessä ohjeita päivitettiin niin, että sisärajan ylittäminen Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajajoilla on sallittua kalastustarkoituksessa ilman rantautumista toisen valtion alueelle.

Rajajoilla valtakunnan rajan tarkan kulun havaitseminen ja sen vähäisen ylittämisen valvonta on haasteellista, sillä rajaviivan tarkkaa kulkua ei ole merkitty maastoon eikä rajaviiva kulje suoraviivaisesti määritetystä koordinaattipisteestä toiseen.

Rantakalastus on mahdollista Suomen puoleiselta rannalta, kun noudattaa koronavirusta koskevia liikkumisrajoituksia sekä jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia.

Lue myös:

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson länsirajan valvonnasta: kommunikointi ei ehkä ole kaikilta osin toiminut

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus