Ramadan, herkkujen ja valon juhlaa

Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi. Se alkaa, kun uuden kuun sirppi näkyy, ja päättyy kun kuu taas näkyy. Tänä vuonna paasto päättyy tänään lauantaina illalla. Id al-Fitr -juhla alkaa aamulla.

...syökää ja juokaa aamuhämäriin asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka.

Koraani 2:187

Yön aikana sitten syödäänkin!

Kun aurinko on laskenut illalla, syödään iftar-ateria. Tarjolla notkuvat pöydät kaikenlaisia herkkuja. Palestiinalaisalueella Nablusissa perinteisiä maamul-keksejä...

...uzbekkien riisipilahvia Venäjällä lähellä Artemin kaupunkia...

...baklava-leivonnaisia Damaskoksessa Syyriassa...

...sekä lemangia eli bambunvarressa valmistettua tahmariisiä Meulabohissa Indonesiassa.

Öisiä juhlia valaisevat lyhdyt ja juhlavalot. Fanus-lyhty löytyy kodista kuin kodista, ja lapset askartelevat erilaisia lyhtykoristeita. Perimätiedon mukaan ramadanlyhdyt juontavat muslimihallitsija Saladdinin aikaan saakka (1174–1193), mutta varsinaista uskonnollista merkitystä niillä ei ole.

Ramadan on myös hengellisyyden aikaa

Ramadan on kuukausi, jolloin Koraani lähetettiin profeetta Muhammadille. Siksi monet lukevat ahkerasti pyhää kirjaa paaston aikana.

Tätä ramadania on varjostanut koronaviruspandemia. Moskeijat ympäri maailmaa ovat kiinni. Yksinäisiä rukouksia on suoritettu missä parhaiten on pystytty. Tässä luonnon keskellä Shrinagarissa Intiassa.

Padovassa Italiassa imaami suoritti rukouksia, jotka välitettiin kännyköiden avulla seuraajille. Erilaisia teknisiä apuvälineitä on otettu käyttöön ulkonaliikkumiskieltojen ja rajoitusten aikana.

Kairossa Egyptissä maailman kuuluisimpiin moskeijoihin kuuluva Al-Azhar kumisi tyhjyyttään.

Tänä ramadanina moskeijoihin ovat olleet tervetulleita lähinnä kissat. Ne olivat mieluisia eläimiä myös profeetta Muhammadille.

Id al-Fitrinä annetaan myös lahjoja perheelle ja ystäville. Juhlan kunniaksi kaikilla on myös uudet vaatteet. Nainen ikkunashoppaili Heratissa Afganistanissa.

Id al-Fitr on monella tavoin hyvin samanlainen kuin joulu. Lahjojen antamisen ja herkkujen syömisen lisäksi idin aamuna käydään sukulaisten haudoilla, joille laitetaan suitsukkeita. Samalla jaetaan herkkuja ystäville, naapureille sekä köyhille.

Tekijät

Marika Kataja

Lähteet

  • AOP, EPA

Julkaistu 23.5.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus