1. yle.fi
  2. Uutiset

82-vuotias Anna-Liisa Koskiniemi pysytteli tiiviisti kotonaan kaksi kuukautta - "Ensimmäinen kaupassakäynti oli kuin etelänmatka"

Hersyvänauruisen jalasjärvisen Koskiniemen sosiaalinen elämä loppui kuin seinään, kun hallitus kehotti yli 70-vuotiaita pysyttelemään kotioloissa ja välttämään lähikontakteja. Tauolle jäivät monet harrastukset ja ison perheen tapaamiset.

koronavirus
Anna-Liisa Koskiniemi
Viimeiset silaukset ja Anna-Liisa Koskiniemen terassin kaide on saanut uuden maalin pintaansa kesän kunniaksi.Päivi Rautanen/Yle

Ennen korona-aikaa sosiaalisen Anna-Liisa Koskiniemen päiviä tahdittivat erilaiset harrastukset, jotka kaikki loppuivat äkisti.

– Oikeastaan vain maanantai oli vapaapäivä. Eläkeläiskerho tiistaisin, vesijumppa torstaisin, diabeteskerho, diakoniapiiri, juttusuutarit, Koskiniemi luettelee esimerkkejä.

Harrastukset rytmittivät arkea niin hyvin, ettei tarvinnut miettiä, mikä viikonpäivä on kyseessä.

Koskiniemen on pitänyt aktiivisena myös iso perhe - sukua on neljässä polvessa, viisi poikaa sekä lapsenlapsia ja heidän lapsiaan. Oman nuoremman siskon kanssa yhteyttä on myös pidetty päivittäin, ellei nähty niin vähintään soiteltu.

Hallitus puuttui peliin ja Koskiniemikin jäi kotioloihin

Sitten hallitus puuttui peliin ja kehotti pysymään kotona karanteenin omaisissa oloissa. Miltä se tuntui?

– No kyllä se vähän pelotti mutta on tässä selvitty, kun kymmenes viikko on menossa.

Puolen tunnin kävelylenkin Koskiniemi on kiertänyt päivittäin. Ensin kuljetaan joenrantoja pitkin ja paluureitti peltotietä. Se on kierretty nyt 63 kertaa.

– Oman perheen kanssa on soiteltu paljon ja naapureita on nähty postilaatikolla. Muita kontakteja ei ole ollut.

Koskiniemi ei myönnä poteneensa kapinahenkeä hallituksen linjauksia vastaan.

– Olen niin kirjaimellisesti noudattanut ohjeita, että jos joku on noudattanut yhtä hyvin niin hyvä, Koskiniemi toteaa ja nauraa.

Sukkakori on myös paisunut parin kuukauden aikana. Jouluksi on valmistuttava 45 paria sukkia, silloin jokainen perheenjäsen saa omat lämmittimensä.

Rajoitusten hellittäessä lähdettiin ruokaostoksille

Koskiniemi kertoo miniänsä huolehtineen parin kuukauden ajan hänen viikottaisista ruokaostoksistaan.

– Pari päivää sitten hän soitti ja sanoi, että nyt mummu mennään seitsemältä aamulla kauppaan. Olin niin jännityksessä, kuin etelänmatkalle olisi lähtenyt, kun oli pari kuukautta pysytellyt kotona, Koskiniemi kertaa nauraen.

Hallituksen lieventyneet suositukset liikkumisesta ja muiden ihmisten tapaamisesta eivät sellaisenaan tuoneet vielä isoa muutosta autottoman Koskiniemen arkeen. Terassikahvituksia on toki järjestetty, ja sisko sekä poikien perheet ovat käyneet kyläilemässä.

– Perheeseeni kuuluu pieniä lapsia, jotka kasvavat nopeasti. On se outoa, sillä helposti käy niin, ettei enää tunnekaan, jos tapaamisten väli venyy kovin pitkäksi.

Vaikka rakkaat harrastukset ja ystäväpiirin näkeminen ovat tauolla, tappiomielialaa Koskiniemellä ei ole.

– Sen kummemmin en ole palveluita tarvinnut, sillä pystyn itse laittamaan ruuat ja tekemään kotityöt. Olen aivan tyytyväinen elämääni.

Lue myös:

Seitsemänkymppiset iloitsevat uusista ohjeista – Saa tavata jälkikasvua ulkona, liikkua muutenkin kuin sohvan ja vessan väliä

Huoli sulaa nauruksi, kun vapaaehtoinen Kaisu Viljanmaa soittaa 82-vuotiaalle Anneli Kalliolle: "Eihän tässä olekaan mitään hätää"

5 kysymystä yli 70-vuotiaiden uusista ohjeista: ystävän tai lapsenlapsen voi pian tavata, mutta uimahalliin ei saa mennä

Lue seuraavaksi