Poikkeuskevät kuritti Lapin kaupunkikeskustojen elinvoimaa – Kemi ja Rovaniemi olisivat notkahtaneet ilman koronaakin

Tuoreimmassa mittauksessa Tornio-Haaparanta olisi lisännyt elinvoimaansa, jos koronarajoitukset eivät olisi sekoittaneet kauppojen ja ravintoloiden kevättä.

kaupunkiseudut
Kemin keskustan kävelykatu droonilla kuvattuna
Koronakevät on kurittanut jo ennestään rajusti heikentynyttä Kemin keskustan elinvoimaa.Antti Ullakko / Yle

Joka kevät julkaistavassa Elävät kaupunkikeskustat -yhdistyksen tekemässä mittauksessa keskusta on sitä elinvoimaisempi, mitä enemmän siellä on lauantaina auki olevia kauppoja ja ravintoloita ja mitä vähemmän liiketiloja on tyhjillään. Tuloksia suhteutetaan kaupungin asukaslukuun.

Kevään koronarajoitukset rokottivat niin Lapin kuin muidenkin kaupunkikeskustojen elinvoimaa.

Kuluneena keväänä tehdyn laskennan mukaan Tornio-Haaparanta on selvinnyt koronasta Kemiä paremmin. Huhti-toukokuussa Kemissä kaupoista oli suljettu 13 prosenttia, mutta Tornio-Haaparannassa kiinni oli vain 7 prosenttia kaupoista. Ruotsin ja Suomen erilaiset rajoituskäytännöt näkyvät kauppojen sulkemisten määrässä.

Korona sulki Kemissä myös Tornio-Haaparantaa isomman osan ravintoloista. Tornio-Haaparannassa ravintoloista oli kiinni 38 ja Kemissä 43 prosenttia.

Rovaniemi kyykähti hieman, Kemi selkeimmin miinuksella

Ilman koronavaikutusta Tornio-Haaparannan elinvoimaluku olisi kasvanut noin kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Toki edellisessä mittauksessa 2018-2019 kaksoiskaupunki notkahti laskennassa reilut 28 prosenttia.

Ilman koronaakin Kemin keskustan elinvoima olisi heikentynyt edellisvuodesta yli 10 prosenttia. Toissa vuonna lukema oli miinuksella jopa 36,5 prosenttia. Elinvoimaluvun vuosimuutoksen keskiarvolla mitattuna Kemi on tutkimuksessa mukana olleesta 35 kaupungista toiseksi viimeisellä sijalla lukemalla -17,2.

Rovaniemen kaupunkikeskustan elinvoima heikkeni maaliskuussa vajaat viisi (4,6) prosenttia viime vuodesta.

Koronarajoitusten vaikutuksia Rovaniemellä ei kartoitettu, koska laskenta-aikana maaliskuussa esimerkiksi ravintolat olivat vielä auki.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus