Hyppää sisältöön

Harrastaja teki merkittävän löydön Kuopiossa: tutkimuksissa varmistuu, onko kyse Pohjois-Savon ensimmäisestä rautakauden haudasta

Kuopion Puijonsarven kärjestä löytyi vuosi sitten rautainen keihäänkärki, veitsenkatkelma ja palanutta luuta.

Kuopion Puijonsarven kärjessä on tutkittu tällä viikolla rautakautista hautakohdetta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa on tehty merkittävä rautakautinen hautalöytö. Hauta löytyi vuosi sitten, kun paikallinen metallinetsinharrastaja löysi Puijonsarven alueella, niemellä sijaitsevasta matalasta kivilatomuksesta rautaisen keihäänkärjen, veitsenkatkelman ja palanutta luuta.

Museoviraston mukaan keihäänkärki edustaa vanhemman tai keskisen rautakauden esinetyyppiä. Palaneiden luiden todettiin alustavissa analyyseissä sisältävän ihmisluuta.

Hautapaikan lisäksi lähistöltä löytyi maakumpareesta rautakuonaa, mikä viittaa raudanvalmistukseen.

Luiden analyysi tuo varmuuden

Löytö on Pohjois-Savossa ainutlaatuinen, sillä alueelta ei ole aiemmin löydetty yhtään varmasti rautakaudelle ajoitettua hautausta.

– Pohjois-Savosta tunnetaan hyvin vähän mitään muutakaan rautakautista. Joitakin yksittäisiä irtolöytöjä on tehty, mutta ei tällaisia hautauksia, kertoo arkeologi Liisa Kunnas-Pusa Helsingin yliopistosta.

Helsingin yliopiston arkeologin Liisa Kunnas-Pusan mukaan tämän viikon tutkimuksissa ei ole löytynyt isompia rautaesineitä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Maakunnan rautakausi tunnetaan tästä syystä huonosti, ja alueen on usein ajateltu olleen tuolloin vain satunnaisten kulkijoiden samoilemaa erämaata.

Tutkimuksen toivotaankin tuovan uutta ja merkittävää tietoa pohjoissavolaisesta rautakaudesta. Vielä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta siitä, että kyse on tuon aikakauden löydöstä.

– Keihäänkärjen perusteella asiaa voisi pitää varmana, ellei se sitten olisi jotenkin joutunut paikalle myöhemmin. Varmuus saadaan vasta sitten, kun on tehty ajoituksia luumateriaalista, Kunnas-Pusa toteaa.

Hauta sijaitsee kalliolla veden äärellä, mikä on Kunnas-Pusan mukaan tyypillistä vastaaville löydöille.

– On myös erilaisia piirteitä. Luusilppua oli aika paljon, kun monesti hautaröykkiöistä löydetään vain hyvin vähän luita.

Haminalahden korulöydön paikka yhä mysteeri

Kuopion Haminalahdesta, kiviröykkiöstä löytyi vuonna 1874 rautakautisia naisen pronssikoruja (siirryt toiseen palveluun). Löytö viittaa Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentin Tytti Räikkönen-Partasen mukaan hautaukseen, mutta asiaa ei ole voitu varmistaa.

– Silloin paikkaa ei ole otettu talteen eikä havaintoja. Summittainen tieto on, mutta eksaktia paikkaa ei ole pystytty löytämään.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Tytti Räikkönen-Partanen pitää löytöä erittäin merkittävänä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kaivaukset Puijonsarven kärjessä päättyivät perjantaina. Sen jälkeen hautauksen luumateriaali ja maanäytteet analysoidaan, jolloin saadaan tietoa haudatusta vainajasta tai vainajista.

Hautapaikasta löytyvät esineet on tarkoitus saada esille Kuopion kulttuurihistorialliseen museoon.