Suomessa määrättiin ensi kertaa tietosuojarikkomusmaksuja – Postille lankesi 100 000 euroa muuttoilmoituskäytännöistä

Suurimman summan sai maksettavakseen Posti, joka aikoo valittaa päätöksestä.

Tietosuojaloukkaukset
Postin pääkonttori
Antti Kolppo / Yle

Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio määräsi tällä viikolla Postille ja kahdelle muulle yritykselle seuraamusmaksut tietosuojarikkomuksista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun seuraamusmaksuja on määrätty.

Postin sadantuhannen euron maksu on seurausta siitä, ettei se kertonut muuttoilmoituksen tehneille asiakkailleen oikeudesta muun muassa estää tietojen luovuttaminen ilmoituksen yhteydessä.

Kaksi muuta seuraamusmaksua ovat huomattavasti Postin summaa pienempiä.

Kymen Vesi sai 16 000 euron maksun, koska se oli jättänyt tekemättä sijaintitietojen käsittelyn vaikutustenarvioinnin. Kolmannessa tapauksessa yritys keräsi työnhakijoiden ja työntekijöiden tietoja tarpeettomasti. 12 500 euron seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimeä ei kerrottu julkisuuteen.

Posti aikoo valittaa

Päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia, vaan niistä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Posti ilmoitti tuoreeltaan perjantaina pitävänsä päätöstä kohtuuttomana ja valittavansa siitä.

Posti ilmoittaa tiedotteessaan kertovansa asiakkaan oikeuksista palveluehdoissa, verkkosivuillaan ja tietosuojaselosteessa. Seuraamuskollegio kuitenkin katsoi, että niistä olisi pitänyt erikseen kertoa muuttoilmoituksen tekemisen yhteydessä.

EU:n tietosuoja-asetuksen tarkoituksena on suojata EU:n kansalaisten yksityisyyttä.

– Toivon, että suomalaiset ymmärtävät, että asetus luo mahdollisuuksia rakentaa luottamusta, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kommentoi.

Hän lisää, että rangaistusmaksuilla on selkeä tehtävä.

– Olemme nyt käyttäneet lain meille tarjoamia mahdollisuuksia ja tämä antaa viestin siitä, että asetus on otettava vakavasti, hän painottaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus