Naapuri käräjöi ammattiosaston lomamökin takia – oikeuteen kiistassa joutunut Porin kaupunki ihmettelee valituksen perusteita

Lupaviranomaisena toimiva Porin kaupunki katsoo, että Teollisuusliiton ammattiosasto ei harjoita mökissä kaupallista majoitustoimintaa.

mökkeily
Avotulet, puulämmitteiset saunat ja muut tulisijat aiheuttavat pienhiukkaspäästöjä, joilla on yhteys ennenaikaisiin kuolemiin Suomessa ja maailmalla.
Porin kaupunki on hallinto-oikeudessa ammattiosaston mökistä tekemänsä päätöksen takia. Kuvituskuva.Timo Lampinen/All Over Press

Porin Ahlaisissa Lampinjärven rannalla sijaitsevasta mökistä käydään erikoista kiistaa hallinto-oikeudessa saakka.

Porin kaupunki on saanut valituksen mökistä, jonka omistaa Teollisuusliiton porilainen ammattiosasto Metalli kuutonen eli Porin Teollisuustyöntekijät ry.

Mökin lähistöllä sijaitsevan toisen mökin omistaja on suivaantunut ammattiosaston toimintaan. Hän katsoo, että mökillä harjoitetaan majoitustoimintaa, koska siellä yöpyy eri ihmisiä eri viikkoina.

Naapuri on vaatinut, että Porin kaupunki kieltää mökin nykyisen käyttötavan.

Ammattiosasto: Ei vuokraustoimintaa

Metalli kuutosen mökkijaoksen puheenjohtaja Antti Peltonen kertoo Ylelle, että osasto ei vuokraa mökkiä vaan kyse on noin 2 200 jäsenen ammattiosaston jäsenmökistä, jota saa käyttää osaston jäsenetuna.

Mökillä käyvät vain ammattiosaston omat jäsenet, jotka maksavat vierailustaan alle omakustannushinnan. Osasto ei siis hyödy liiketaloudellisesti mökin ylläpitämisestä, vaan siitä on enemmän kuluja kuin tuloja.

Kyse on Peltosen mukaan monessa ammattiosastossa ja muussa yhdistyksessä tutusta yhteisomistuksesta, jossa omistajat käyttävät mökkiä vuorotellen.

Pori: "Laki ei rajaa omistajien määrää"

Porin kaupunki on samaa mieltä ay-väen kanssa.

Rakennusvalvontayksikön päällikkö Matti Karjanoja toteaa, että laki ei rajoita mökin omistajien lukumäärää. Samoin katsoi jo tammikuussa Porin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta.

Naapuri on kuitenkin sitkeä eikä tyydy lautakunnan päätökseen. Hän on valittanut Turun hallinto-oikeuteen Porin ratkaisusta.

Lomamökkiperinne alkoi sotien jälkeen

Oikeuteen lähettämässään lausunnossa Porin kaupunki muistuttaa jo 1940-luvulla alkaneesta perinteestä, jossa ammattiliitot ja muut yhdistykset tarjoavat jäsenilleen lomailumahdollisuuksia yhdistyksen omistamalla mökillä.

– Toiminta voidaan katsoa vakiintuneeksi käytännöksi Suomessa noin seitsemän vuosikymmenen ajalta. Kyseessä on kaavan mukainen loma-asunnon käyttö lomailutarkoitukseen. Loma-asunnon omistus on vain järjestetty toisella tavalla, lausunnossa todetaan.

Samalla Porin kaupunki korostaa, että ammattiosastojen mökkien käyttöä ei voi verrata esimerkiksi Airbnb-vuokraukseen, jossa huoneistoja vuokrataan tuntemattomille ja vuokraus on liiketoimintaa.

– Airbnb on uusi ja osittain sääntelemätön ilmiö, johon liittyvät lieveilmiöt eivät voi vaikuttaa vuosikymmenien aikana vakiintuneeseen, paljolti sosiaaliselta pohjalta kehittyneeseen käytäntöön, Porin rakennusvalvonta kirjoittaa.

"Tarkoitus ei ole aiheuttaa häiriötä"

Ammattiosaston lomajaoksen puheenjohtaja Antti Peltonen kertoo Ylelle, että toiminnan tarkoitus ei ole aiheuttaa kenellekään häiriöitä. Yhdistyksellä on ollut mökkejä vuosikymmenien ajan, eikä vastaavanlaiseen konfliktiin ole aiemmin jouduttu.

Porin rakennusvalvonnasta puolestaan todetaan, että mökkiläisten välille voi syntyä kiistoja, vaikka mökeillä olisi vain yksi omistaja.

– Rakennusluvalla tai muullakaan valvonnalla ei voida säädellä esim. sitä, paljonko vieraita loma-asunnon omistaja kutsuu kesämökilleen tai kuinka usein yksityinen omistaja järjestää esimerkiksi juhlia. Kaikissa tapauksissa mahdolliset häiriöt kuuluvat poliisiviranomaisten valvottavaksi.

Pori katsoo, että kaupungin päätöksestä tehty valitus on hylättävä hallinto-oikeudessa.