Yhdysvallat aloittamassa massiiviset koerokotukset koronavirusta vastaan – tavoitteena kehittää toimiva rokote vuoden loppuun mennessä

Vauhdittaakseen rokotteen kehittämistä rokotevalmistajat ovat luvanneet jakaa tutkimusdataansa julkisesti.

rokotteet
Kumihanskaa käyttävällä tutkijalla on kädessään Covid-19-tautia vastaan kehitettävä rokote.
Useat rokotevalmistajat pyrkivät kehittämään koronavirukseen tehoavaa rokotetta.Rungroj Yongrit / EPA

Yhdysvalloissa koronavirusrokotetta aletaan testata jo heinäkuussa, uutisoi Reuters (siirryt toiseen palveluun). Lupaavimpia koerokotetteita testataan yli sadalla tuhannella vapaaehtoisella.

Tavoitteena on kehittää virusta vastaan toimiva rokote vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Yleensä rokotteen kehitystyö voi kestää kymmenenkin vuotta.

Tavoitteeseensa päästäkseen johtavat rokotevalmistajat ovat sopineet jakavansa tietojaan ja lainaavansa tutkimusverkostojaan kilpaileville rokotevalmistajille. Tutkimusdatan avoimella jakamisella valmistajat haluavat avittaa muita rokotevalmistajia siinä tapauksessa, että heidän oma työn alla oleva rokotteensa epäonnistuu.

Varhaisissa tutkimuksissa turvallisiksi osoittautuvat rokoteversiot aiotaan testata suurilla, 20 000-30 000 henkilön ryhmillä. Rokotevalmistajat suunnittelevat näiden testauksien alkavan heinäkuussa.

Rokoteasiantuntija Larry Corey Fred Hutchinsonin syöpätutkimuskeskuksesta Yhdysvaltojen Seattlesta arvioi, että kokonaisuudessaan noin 100 000-150 000 henkilöä osallistunee rokotetutkimukseen.

Koronaviruskriisi nopeuttaa rokotekehitystä

Yleensä terveille ihmisille suunnitelluksi annettavia rokotteita testataan useissa peräkkäisissä vaiheissa, alkaen eläinkokeista. Tavallisissa olosuhteissa kokeet vapaaehtoisille terveille henkilöille aloitetaan pienellä turvallisuustutkimuksella, jonka jälkeen tehdään laajempia tutkimuksia oikean annostuksen ja tehon löytämiseksi. Vasta viimeisessä vaiheessa testaukset laajennetaan suurempiin ihmisjoukkoihin.

Koronaviruskriisin aikana monet rokotteen testausvaiheet limittyvät toisiinsa. Erityisesti keski- ja loppuvaiheen testauksissa on päällekkäisyyksiä, kertovat rokoteasiantuntija Corey ja Yhdysvaltain terveysviraston johtaja Francis Collins Reutersille.

Nopeimman vastauksen saamiseksi kehitteillä olevia rokotteita aiotaan ensin testata terveydenhuoltoalan työntekijöillä ja niiden yhteisöjen asukkailla, missä koronavirus vielä leviää. Collinsin mukaan testauksia saatetaan tehdä myös kansainvälisesti ja esimerkiksi Afrikassa, missä virus on nyt vasta ruvennut leviämään.

Rokotekehitys on osa viime kuussa julkistettua Yhdysvaltain julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhanketta. Hankkeella pyritään vauhdittamaan koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19 -tautiin tehoavien rokotteiden ja hoitotoimenpiteiden kehittämistä.

Lue lisää:

Saadaanko ensimmäinen koronarokote jo syksyllä? Tutkijoiden kilpajuoksu etenee vauhdilla, mutta pandemian laantuminen voi vaikeuttaa rokotteen testaamista(17.5.2020)

Suomalaisprofessorit ovat kehittäneet lähes valmiin koronarokotteen – työ uhkaa valua hukkaan, koska Suomi on ajanut alas rokotteiden valmistuksen(5.5.2020)

Lähteet: Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus