Keskon pääjohtaja Ykkösaamussa: Kotimaiset kansalaismaskit myyntiin kesäkuussa, hinta noin euron kappale

Mikko Helanderin mielestä tiettyjen toimialojen rajaus kustannustuen ulkopuolelle ei ole oikein. Voit katsoa Ykkösaamun klikkaamalla jutun kuvaa.

Kesko
Keskon pääjohtaja Mikko Helander
Keskon pääjohtaja Mikko Helander

Päivittäistavarakaupan jättiläisen Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mielestä kustannustukea pitäisi maksaa kaikille koronan takia kärsineille toimialoille.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan kaikki toimialat eivät saisikaan kustannustukea, kuten elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) aiemmin lupaili.

Elintarvikekauppa ja talorakentaminen voisivat jäädä ilman kustannustukea. Keskon pääliiketoimintaa ovat ruoka- ja rautakauppa.

– Tuntuu huolestuttavalta, että kustannustukea ryhdytään tällä tavoin rajaamaan. Ehdottomasti ei ole oikein, että muutama toimiala jäisi ulos. On tärkeää katsoa tätä yrityskohtaisesti niiden kriteerien mukaan, mitä hallitus on valmistellut, Helander sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Helander muistutti, että korona on iskenyt useimpiin toimialoihin pahasti, ja erot eri toimialojen sisällä ja yritysten välillä ovat hyvin suuria.

– Niissä tapauksissa, jossa myynti on tippunut merkittävästi tai yrityksen liikevaihto on romahtanut rajoitusten ja epidemian seurauksena, pitäisi antaa kustannustukea. Se on ehdottomasti myös kansallinen etu, Helander korosti.

Helander kiitteli hallituksen toimia koronaepidemian akuutissa vaiheessa. Pyyhkeitä tulee hitaasta päätöksenteosta yritysten suorien kriisitukien kanssa.

– Ne olisi tarvittu kriisialoille välittömästi. Pelkään, että tämän vuoksi tulemme näkemään konkursseja. Ne pitäisi saada käyttöön nyt nopeasti, Helander totesi.

Helander toivoo hallitukselta suositusta suojamaskien käytöstä

Kesko on mukana suuressa kotimaisessa kasvosuojainhankkeessa.

Kansalaismaskien ensimmäinen, 600 000 kappaleen erä valmistuu jo toukokuun lopulla, ja ne tulevat myyntiin Keskon kauppoihin kesäkuussa. Suojamaskit maksavat noin euron kappale.

Helanderin mukaan suojamaskeja voidaan tuottaa ensi kuussa jo 1, 2 miljoonaa kappaletta, ja tuotantomäärää voidaan vielä nostaa.

– Tämä tukee osaltaan ponnisteluja turvallisuuden parantamisessa koko yhteiskunnassa. Tällä on suuri merkitys, kun pyrimme pienentämään epidemian kakkosaaltoa tulevaisuudessa. Se on tehokas, suojaustaso on 88 prosenttia, mikä on erittäin hyvä, Helander kertoi.

Mitä Helander ajattelee suojamaskien käytöstä ruuhkaisissa paikoissa, kuten kaupoissa ja julkisessa liikenteessä. Pitäisikö hallituksen suositella niiden käyttöä?

– Toivon sitä. Maailmalta saatujen kokemusten valossa voidaan sanoa, että kansalaismaskien käyttö on suositeltavaa, ja suositusten anto myös Suomessa olisi toivottavaa, Helander sanoi.

Kesko teki alkuvuonna ennätystuloksen (siirryt toiseen palveluun)päivittäistavaroiden verkkokaupan vetämänä. Silti yhtiössä on menneillään yli 400 työntekijää yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa noin 50 ihmisen irtisanomiseen.

Helanderin mukaan yt-neuvottelut liittyvät yhtiön liiketoiminnan uudelleenjärjestelyyn, mutta myös ravintola-alan ruokatukku Kespro ja yhtiön autokaupat ovat kärsineet pahoin koronan takia.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaepidemiasta

Elinkeinoministeri Lintilä: Uusi yritystuki kohdistuu eniten koronakriisistä kärsiville yrityksille, kesto kaksi kuukautta

"Ei riitä kattamaan kulujamme, mutta olen onnellinen, että yleistukea on tulossa" – Yrittäjät varovaisen optimistisia uuden koronatuen suhteen

VTT tutki: Kangasmaski saattaa suojata muita, mutta ei käyttäjää – maskin materiaalilla suuri vaikutus tehoon

Oppositio kurmotti kyselytunnilla hallitusta kasvavista EU-vastuista, ravintolapäätöksen viipymisestä ja suojamaskisuosituksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus