Seksihelle sai toimittajat villiintymään – meteorologeja nolottaa

Juhannukseen saakka todennäköisesti on keskivertoa kuivempaa ja viileämpää, Ilmatieteen laitoksen yksikönpäällikkö sanoo.

sää
Käristyskupoli, seksihelle ja koko kesän sää: millaista on hyvä ja huono sääjournalismi?
Käristyskupoli, seksihelle ja koko kesän sää: millaista on hyvä ja huono sääjournalismi?

Seksihelle, käristyskupoli, valkoinen kurittaja...

Viime vuosina toimittajat ovat keksineet toinen toistaan villimpiä säätermejä. Äärisäät, hirmupakkaset ja supermyrskyt, ovat otsikoiden vakiosanoja.

Meteorologit eivät ole termeistä yhtä innoissaan.

– Säästä yritetään tehdä myyvää, vaikka se on sellaisenaan mielenkiintoista. En ymmärrä, miksi pitää paisutella ja luoda vääriä mielikuvia. Klikkejähän siinä haetaan, sanoo Ylen uutislähetyksistäkin tuttu meteorologi Anniina Valtonen.

Valtonen muistuttaa, että sää harvoin on "superia". Kun asioita paisutellaan, se vie ennusteilta pohjaa. Kun sitten tulee oikeasti suuri sääilmiö, juttuihin ei enää uskota.

Hän painottaa, että raisut otsikot tulevat toimittajan värikynästä. Meteorologeja pikemminkin harmittaa, jos heidän sanomisiaan kärjistetään.

Ilmiö ei ole uusi, Valtonen muistuttaa. Säälööppejä ja otsikoita on tehty vuosikausia.

Ilmatieteen laitoksen yksikönpäällikkö Hilppa Gregow sanoo ymmärtävänsä senkin, että sääuutisten pariin halutaan houkutella ihmisiä. Ilmatieteenlaitos kuitenkin pitää asialinjan.

Gregow ja Valtonen olivat vieraina Ylen aamun Viimeinen sana -osiossa. Voit katsoa sen tämän jutun pääkuvasta tai tästä linkistä.

Koko kesän säätä on mahdoton ennustaa

Säätyyppiä pystyy ennustamaan noin kymmenen päivän päähän. Eli karkeasti onko kylmää vai kuumaa, kuivaa vai kosteaa.

Lämpötilaa pystyy 2,5 asteen tarkkuudella arvioimaan 4–7 vuorokauden päähän.

Matalapaineiden reitit noin 3–5 vuorokauden ajalle.

Ja ennuste on silti vain ennuste.

Mitä pienempi sääilmiö, sitä lyhyemmälle ajalle se voidaan ennustaa. Eli seuraavan päivän sadekuuroa on liki mahdoton ajoittaa tarkasti, Anniina Valtonen sanoo.

Jos vaikka huhtikuussa ennustetaan, ei voida puhua säästä, Hilppa Gregow muistuttaa. Ilmastosta voidaan toki puhua ja tehdä arvioita, ollaanko keskimääräisissä olosuhteissa vai ei.

Sää ja ilmasto ovat kaksi eri asiaa.

Sää on se, mitä ulkona tapahtuu tällä hetkellä, siis hetkittäinen ilmakehän tila.

Ilmasto on erilaisten säiden keskiarvo. Se voi olla vaikka koko kuukauden keskiarvo tai eri vuosien keskiarvo. Ilmasto on tilastollinen käsite.

Ja kun meteorologit puhuvat kelistä, he tarkoittavat maanpinnalla tapahtuvia asioita. Eli hiihtokeli tai ajokeli tarkoittaa maanpinnan olosuhteita.

Jos siis vaikka nyt annetaan ennuste koko kesäksi, ei voida puhua säästä, vaan ennuste annetaan ilmastosta, Gregow sanoo. Ennustaminen perutuu monimutkaisiin malleihin, joissa on paljon erilaista tietoa aiemmista tapahtumista ja meneillään olevista sääilmiöistä.

Esimerkiksi koneoppimisen avulla Ilmatieteen laitos on ennustanut, että seuraavina viikkoina ollaan kaksi astetta tavallista viileämpää. Mutta tämäkään ei ole lupaus, vaan malleihin perustuva ennuste, joka ei välttämättä pidä paikkaansa.

– Voi siis varautua siihen, että juhannukseen saakka on tavallista kuivempaa ja viileämpää, Gregow sanoo.

– Se ei tarkoita, että joka päivä olisi kauhean lämmintä ja kuivaa. Kyse on keskiarvosta. Saattaa tulla jokin lämmin jakso, jota tasapainottaa kylmä jakso, joka vetää keskiarvoa kylmemmälle puolelle. Ja vastaavasti sateissa, Valtonen muistuttaa.

Luvattiin poutuaa, tulikin räntää, miksi?

Meteorologi ei koskaan lupaa mitään.

Anniina Valtonen muistuttaa, että kyse on aina ennusteesta eli siitä, mitä tapahtuu suurella todennäköisyydellä.

Pienten sääilmiöiden ennustaminen on hankalaa. Vasta kun vaikkapa sadepilvet muodustuvat taivaalle ja näkyvät tutkassa, niiden liikkeitä voi ryhtyä ennustamaan. Kuurojen liikkeitä voi siis ennustaa vain muutaman tunnin päähän.

Sään ennustamisessa käytetään yhä enemmän koneoppimista ja tietokoneiden tekemiä ennusteita. Meteorologi tulkitsee ja ennustaa niiden avulla erilaisia säämalleja.

Katso Viimeinen sana -osio tai sarjan muut jaksot tästä.