Länsirajan liikenne on kasvanut selvästi – Torniossa puolet vetoaa liikkumisvapauteen, puolet muihin välttämättömiin syihin

Vilkkainta on ollut Torniossa ja Ylitorniolla.

rajavalvonta
Autoja jonottamassa Ruotsin ja Suomen rajalla Tornion rajanylityspaikalla.
Liikenne varsinkin Tornion rajanylityspaikalla on kasvanut parin viikon takaisesta huomattavasti. Kuva on otettu 15. toukokuuta eli päivä sen jälkeen kun rajaliikenteen rajoituksiin tuli lievennyksiä. Puolet kulkijoista vetoaa välttämättömiin syihin, puolet taas liikkumisvapauteensa. Antti Ullakko / Yle

Länsi- ja pohjoisrajojen liikenne on merkittävästi vilkastunut parin viikon kuluessa. Lapissa suurinta liikennemäärien kasvu on ollut Torniossa. Määrät ovat lähes nelinkertaistuneet; nousu on ollut noin 375 prosenttia.

Länsi-Suomen merivartioston mukaan Torniossa puolet rajan ylittävistä vetoaa liikkumisvapauteensa, puolet liikkuu työmatkan tai muun välttämättömän syyn vuoksi. Torniossa rajan ylittävistä 90 prosenttia on Suomen kansalaisia ja loput pääosin Ruotsin kansalaisia.

Nykyiset vuorokauden keskimääräiset kokonaisliikennemäärät ovat Torniossa nousseet noin 7 700 matkustajan tasolle. Päivittäinen keskiarvo poikkeusolojen aikana 13.5. asti oli noin 1 900 henkilöä.

Liikenne on vilkastunut selvästi muuallakin

Niin ikään Lapin rajavartioston valvomalla sisärajaosuudella rajanylitysliikenne on kasvanut kahden viime viikon aikana. Erityisesti Ruotsin vastainen raja on vilkastunut.

Lapin rajavartioston vastuualueella Suomen ja Ruotsin vastaisella rajalla matkusti rajan yli 18. ja 21.5. välisenä aikana yhteensä 5 051 henkilöä. Kasvua edellisviikon vastaavaan ajanjaksoon oli 48 prosenttia. Norjan rajalla matkustajia oli yhteensä 1 728 ja kasvua oli 14 prosenttia.

Päivässä Ruotsin rajan on nyt ylittänyt keskimäärin 1260 henkilöä ja Norjan rajan noin 430 henkilöä.

– Vilkkaimmat rajanylityspaikat ovat olleet Ruotsin rajalla Ylitornio ja Norjan rajalla Kilpisjärven rajanylityspaikka, kertoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen.

Pääosa rajanylitysliikenteestä on edelleenkin Valtioneuvoston päätöksen mukaista työmatkaliikennettä ja muuta välttämätöntä liikennettä, kuten läheisiin perhesuhteisiin liittyvää matkustamista.

Apulaiskomentaja Janne Kurvisen mukaan myös Suomen kansalaisten liikkumisvapauden perusteella tehtävät rajan ylitykset ovat yleistyneet.

Lue myös:

Rajavartiolaitosta arvostellaan toimivaltuuksien ylittämisestä – viranomaisen mukaan rajanylityksistä on luovuttu vapaaehtoisesti, mutta moni suomalainen kokee tulleensa käännytetyksi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson länsirajan valvonnasta: kommunikointi ei ehkä ole kaikilta osin toiminut

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus