Valmistujaisia vietetään viikonloppuna virtuaalisesti – osa katselee perinteistä rehtorin puhetta, osa Pete Parkkosta

Etelä-Savon ammattiopiston valmistujaisiin voi kutsua vaikka koko suvun, koska tällä kertaa tilat eivät ole rajoite.

valmistuminen
Pete Parkkonen
Pop-tähti Pete Parkkonen vastaa Xamkin virtuaalivalmistujaisten musiikkiesityksistä.Yle / Camilla Fagerholm

Valmistujaisia vietetään tulevana viikonloppuna eri puolilla Keski-Suomea ja Etelä-Savoa virtuaalisesti.

Osa oppilaitoksista on panostanut virtuaalijuhlaan kovasti, osa taas on peruuttanut juhlat kokonaan.

Xamkista valmistuvien koteihin astuu pop-tähti

Kenties suurimman luokan etäkemut valmistuvilleen järjestää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Valmistujaisjuhlassa esiintyy pop-tähti Pete Parkkonen, ja juhlan juontaa Sub-tv-kanavan juontaja Kristoffer Ignatius.

Juhlaa varten valmistetaan myös oma kakku, jonka resepti jaetaan valmistuville ennakkoon. Näin jokainen voi halutessaan leipoa itselleen kakun juhlapäiväksi. Juhlalähetys myös tallennetaan, jotta juhlatunnelmiin voi palata myöhemminkin.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamk ei järjestä yhteistä virtuaalijuhlaa tänä keväänä valmistuville. Eri aloilta valmistuville perinteisesti järjestettävät kahvitilaisuudet on peruttu, ja mahdolliset etäjuhlat ovat pienimuotoisia ja alakohtaisia.

Keski-Suomessa juhlitaan perinteisinä päivinä

Keski-Suomessa ammattiin ja ylioppilaiksi valmistuvat pääsevät osaksi juhlatunnelmaa kotisohviltaan, kun perinteiset puheet ja musiikkiesitykset lähetetään joko suorana lähetyksenä tai tallenteena.

Jyväskylässä ja Jämsässä Gradian ammattioppilaitosten juhlalähetykset ovat katsottavissa perjantaina ja lukioiden ylioppilasjuhlat lauantaina. Kaikki Gradian lähetykset tulevat Suomalaisen musiikkikampuksen Siltasalista.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston valmistujaisjuhla lähetetään perjantaina Piilolan kampukselta Äänekoskelta.

Esedun juhlaan pääsevät vaikka kaikki sukulaiset

Myös Etelä-Savon ammattiopiston eli Esedun etävalmistujaisia vietetään perjantaina.

Esedusta muistutetaan, että virtuaalisesti pidettävään juhlaan voivat poikkeuksellisesti osallistua kaikki halukkaat: koska tilat ja istumapaikat eivät ole rajoitteena, sukulaisia ja tuttavia voi siis kutsua seuraamaan valmistujaisjuhlaa niin paljon kuin vain haluaa.

Etelä-Savon lukioissa valmistujaisia vietetään vasta elokuun lopulla. Esimerkiksi Savonlinnan taidelukion uudet ylioppilaat halusivat etäjuhlien sijaan mieluummin oikeat lakkiaiset.