Elämä kuljetti eläkkeelle jäävän poliisihevosen yhteen entisen parinsa kanssa – "Toivoin pitkään voivani tarjota Derkunille loppuelämän kodin"

Helsingin Ratsupoliisissa puolestaan on menossa haku Derkunin seuraajaksi.

"Janottaa", ilmoittaa juuri ison kasan heinää syönyt Derkun. Viikossa se on oppinut missä vesiastia sijaitsee. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Siinä se seisoo tilavassa karsinassaan korvat höröllään, katsellen talliin tulijoita. Valtavan kokoinen järkäle! Säkäkorkeus alle 180 senttiä, muttei kovin kaukanakaan siitä.

Derkun on eläkkeelle jäänyt valtion virkamies, poliisihevonen, joka sai loppuelämänsä kodin Annukan maatilalta läntiseltä Uudeltamaalta. Annukka haluaa esiintyä vain etunimellään, koska tämän jutun tähti on Derkun.

Annukka ja Derkun olivat aikanaan työpari Helsingin Ratsupoliisissa. Nyt Derkun opettelee elämään uudessa laumassa ponien, aasien ja lampaiden kanssa. Kaupungin kolinat ja asfaltoidut pinnat ovat vaihtuneet linnunliverrykseen ja pehmeään pihamaahan.

Helsingin Ratsupoliisi (siirryt toiseen palveluun) puolestaan etsii parhaillaan uutta hummaa Derkunin seuraajaksi poliisihevoskoulutukseen. Ennen eläköitymistään Derkun osallistui nuorempien kaviokollegoiden sisäänajoon ja koulutukseen.

Maatilalla Derkun sai heti ensimmäisenä iltana sydänystäväkseen pikkuisen Pelle-ponin, joka emännän mukaan kuvittelee vihdoin saaneensa oman kokoistaan seuraa.

Pelle-poni mahtuisi puikkaamaan Derkunin mahan alta kumartamatta tai niiaamatta, mutta omasta mielestään se on vähintään yhtä iso kuin 850-kiloinen Derkun. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

– Aloitteen teki Pelle. Se ei jättänyt Derkunia rauhaan vaan seurasi isoa poikaa joka paikkaan. Siitä lähtien ne ovat rapsutelleet toisiaan joka päivä, syöneet samasta heinäkasasta ja juoneet vettä samasta kupista, Annukka kertoo.

Derkun hevonen
Maatilan emäntä Annukka kertoo miten Pelle-poni ja entinen poliisihevonen Derkun ystävystyivät. Video: Tuulia Thynell / editointi: Veera Palosaari

Kaupunkilaisvirkamiehestä maalaishevoseksi

Poliisihevonen on täysinoppinut ryhmätyöskentelijä, luonteeltaan rauhallinen ja rohkea. Koulutuksessa ne opiskelevat muun muassa joukkojenhallintaa. Ne majoittuvat täyshoidossa Helsingin Ruskeasuon hevostallissa omassa karsinassaan. Kesäisin ne pääsevät parin viikon kesälomille Haltialan kotieläintilan (siirryt toiseen palveluun) laitumille Pohjois-Helsingissä.

Kokenut ja urallaan poliisihevosena ansioitunut Derkun oli alkuun ihmeissään uudesta maalaiselämästä, erityisesti tallin muista asukkaista ja yhteisen vapaa-ajan määrästä.

Derkunilla on myös uusi rapsuttelukaveri, Severi. Runsaan viikon tallikaveruuden jälkeen ruunat näyttävät ystävystyneen, joskin välillä Derkunin pitää luimia ja komentaa Severi pois "omilta" heiniltä. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Ruuan jakamisen kanssa on ollut hankaluuksia. Entisessä elämässä oli omat heinät ja muiden heinät. Omiin heiniin eivät muut tulleet jaolle, eikä itse menty muiden heinille.

– Täällä lauma on oppinut siihen, että pöytäseurueen saa valita itse. Kasalla saattaa syödä lammas, aasi, vuohi ja poni yhtä aikaa. Kyllä siinä on Derkunilla ollut pientä kulttuurishokkia ilmassa. Mutta ruokaa riittää, ei tarvitse pihistellä, mukavampaa on syödä yhdessä, Annukka kertoo.

Oloneuvoksena vailla vaatimuksia

Annukka on pyörittänyt maatilaansa miehensä kanssa nelisen vuotta. Ratsupoliisivuosista on vierähtänyt suurin piirtein saman verran aikaa. Annukan haave on ollut saada Derkun heille maalle viettämään leppoisia eläkepäiviä.

– Ajattelin, että olen valmis tekemään mitä vain korvatakseni tälle hevoselle sen mitä se on minulle antanut. Suhteemme on ollut niin vahva ja iso. Nyt tuntuu hyvältä, Annukka puhelee ehkä vähän liikuttuneenakin toiveittensa täyttymisestä.

Annukka ja Derkun-hevonen
Maatilan emäntä Annukka on entinen ratsupoliisi, ja Derkunin entinen työpari. Jälleennäkeminen oli koskettava. Video: Tuulia Thynell / editointi: Veera Palosaari

Hän kertoo rakentaneensa tallin karsinatkin niin, että Derkun saisi "sitten joskus" sen kaikkein valoisimman karsinan. Näin on tapahtunutkin.

Kaisteri-suomenhevonen on pienen hevos- ja ponilauman johtaja. Se katselee karsinastaan Derkunin ja muiden heinäiloittelua. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Annukan eläinlaumaa johtaa suomenhevonen Kaisteri, joka pahoitti mielensä melkolailla uuden tulokkaan ilmestymisestä. Kaisterilta kun ei kysytty mielipidettä laisinkaan.

– Heillä on tutustumistuokio laitumella iltaisin. Tallipihalla pitää vähän vuorotella ulkoiluja... Derkunilla kun on ominaisuuksia joita normaalilla hevosella ei ole – kuten se, että tiukassa tilanteessa voi vaikkapa mennä läpi aidasta rauhallisesti puskemalla se rikki. Aitaa onkin jo paikkailtu.

Laitumelle hevos- ja ponilauma pääsee piakkoin, siellä on Annukan mukaan tilaa "keskustella" ryhmämeiningeistä paremmin.

kissa ja nainen
Laumaantuminen ei aina suju helposti. Vaikka Derkunilla itsellään ei ole haluja lauman johtajaksi, voi johtajaruunaa silti harmittaa. Video: Tuulia Thynell / editointi: Veera Palosaari

Helsingin Ratsupoliisi hakee Derkunille seuraajaa muun muassa Instagramissa seuraavin saatesanoin:

Muutettu 25.5.2020 klo 15.59: Muutettu sana "pilttuu" sanaksi "karsina" leipätekstissä ja yhdessä kuvateksteistä.