1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Myös S-ryhmä alkaa pian myydä Suomessa valmistettuja maskeja – Hinta samaa luokkaa kuin kilpailija-Keskolla

Kotimaisia kertakäyttömaskeja saa kaupoista pian noin euron hintaan, kertovat Kesko ja S-ryhmä.

Suomessa viranomaiset eivät ole antaneet yleistä suositusta käyttää kasvomaskeja tai hengityssuojaimia julkisilla paikoilla liikuttaessa. STM kuitenkin selvittää kasvomaskien käyttöön liittyvää tieteellistä näyttöä. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Parin viikon kuluttua useissa ruokakaupoissa on saatavilla kotimaisia kasvomaskeja. Kauppayhtiö Keskon kanssa maskimarkkinoista lähtee kilpailemaan alan toinen jätti, S-ryhmä.

Kesko kertoi omasta niin sanotusta kansalaismaskihankkeestaan jo aiemmin. Kuitukankaasta valmistetun kertakäyttömaskin hinta tulee olemaan K-kaupoissa noin euron, paljasti pääjohtaja Mikko Helander Ylen TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

S-ryhmän Suomessa valmistetut kertakäyttömaskit tulevat ensin suurimpien myymälöiden eli Prismojen hyllyille. Kun tuotteita saadaan riittävästi, niitä aletaan myydä ryhmän muissakin kaupoissa, kertoo valikoimajohtaja Ville Vahla.

Kuitukankaisia kertakäyttömaskeja S-ryhmälle alkaa valmistaa sieviläinen Teho Filter. Niiden hinta on samaa luokkaa kuin kilpailijalla.

– Tarkkaa hintaa en vielä tiedä, mutta aika lailla samoissa liikutaan, siinä euron hujakoilla, Vahla sanoo.

Tarjokkaita ovista ja ikkunoista

Koronavirusepidemian takia kysyntää maskeille on, mutta iso haaste on ollut löytää hyvä tavarantoimittaja, Vahla sanoo.

Tarjokkaista ei ole kuitenkaan ollut pulaa. S-ryhmä on saanut jopa sata yhteydenottoa.

– Tarjoajia on ilmaantunut ovista ja ikkunoista ihan valtavat määrät, mutta kaikilla ei ole ollut ihan kaikki dokumentit ja muut asiat kunnossa, että olisi voinut ottaa tuotteita kuluttajamyyntiin.

Nyt myynnissä oleviin ulkomailta tilattuihin maskipakkauksiin on S-ryhmän varastolla kiinnitetty tarralla vaadittavat suomen- ja ruotsinkieliset tekstit, Vahla kertoo.

Kasvosuojus on tarpeen muun muassa lentoyhtiö Finnairin lennoilla. Myös Finavia on suositellut matkustajia käyttämään kasvosuojusta lentoasemilla liikkuessa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kankainen tai kertakäyttömaski ei suojaa käyttäjää itseään, vaan niiden on tarkoitus vähentää käyttäjän omien pärskeiden leviämistä esimerkiksi yskittäessä.

Kaupoissa myydään myös esimerkiksi rakentamis- ja remontointitöissä käytettäviä hengityssuojia. Niiden avulla käyttäjä voi suojautua pölyltä tai pisaroilta.

Sievissä sijaitseva Teho Filter aikoo jopa kolminkertaistaa henkilökuntansa palkkaamalla kasvomaskien valmistukseen 60 uutta työntekijää, yhtiö kertoo Kalajokilaakso-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Teho Filter voi valmistaa vuodessa 100 miljoonaa maskia ja suojainta, yhtiö kertoo.

Lue lisää:

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Keskon pääjohtaja Ykkösaamussa: Kotimaiset kansalaismaskit myyntiin kesäkuussa, hinta noin euron kappale

VTT tutki: Kangasmaski saattaa suojata muita, mutta ei käyttäjää – maskin materiaalilla suuri vaikutus tehoon

Ylen kysely: Suurin osa suomalaisista ei pidä maskipakkoa tarpeellisena