1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Afganistanissa ehdotus kolmen päivän tulitauosta – “Merkittävä tilaisuus, jota ei sovi ohittaa”

Taliban-liike ehdotti tulitaukoa ramadanin loppumisen johdosta. Afganistanin presidentti Ghani tarttui ehdotukseen.

Afganistan
Sotilasajoneuvoja tiellä Ghaznissa, Afganistanissa.
Afganistanin armeijan joukot matkalla autopommin räjähdyspaikalle Ghaznissa toukokuun 18. päivä.AOP

Taliban-liike on ilmoittanut aloittavansa sunnuntaina kolme päivää kestävän tulitauon ramadanin päättymisen johdosta. Liike tiedotti asiasta sosiaalisessa mediassa lauantaina.

Tiedotteen mukaan Taliban-liikkeen johto neuvoo taistelijoitaan pidättäytymään taisteluista ja pysymään poissa Afganistanin hallituksen hallitsemilta alueilta tulitauon aikana. Samalla hallituksen joukkoja kielletään menemästä Taliban-liikkeen hallitsemille alueille.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani tarttui ehdotukseen tulitauosta ripeästi ja määräsi joukkojaan noudattamaan ehdotusta.

Afganistanissa on kärsitty syyskuusta lähtien poliittisesta kriisistä, jolloin presidentinvaalien voittajasta ei päästy sopuun. Kriisiin saatiin helpotusta viime sunnuntaina, kun vaalit voittanut Ghani sai pitää presidentinvirkansa. Hänen vastaehdokkaanaan ollut Abdullah Abdullah sai johtaakseen Kansallisen sovintoneuvoston, jonka tehtäväksi tulee hallinnoida kaikkia Afganistanin rauhankehitykseen liittyviä asioita, kuten esimerkiksi neuvotteluja Taliban-liikkeen kanssa.

"Merkittävä tilaisuus"

Yhdysvaltojen edustaja Afganistanin hallituksen joukkojen ja Taliban-liikkeen välisissä rauhanneuvotteluissa reagoi ilmoitukseen tulitauosta ylistyksin.

– Tämä on merkittävä tilaisuus, jota ei sovi ohittaa, Zalmay Khalilzad toteaa.

Khalilzad toivoo, että tulitauosta seuraisi lopulta myös osapuolten paluu neuvottelupöytään, ja että osapuolet eivät enää palaisi vakavampiin väkivaltaisuuksiin.

Yhdysvallat on tehnyt rauhansopimuksen Taliban-liikkeen kanssa, mutta sopimuksen täytäntöönpano on kuitenkin pysähtynyt maan poliittisen johdon kädenvääntöön.

Aiheesta lisää:

Taliban voitti Isisin ja lännen väkivahvat armeijat – afgaanitutkija katsoo kauhulla tulevaisuuteen

Afganistanissa historiallinen sopimus vallanjaosta – Vaalit hävinnyt presidenttiehdokas neuvottelemaan Talibanin kanssa

Ainakin 14 on kuollut hyökkäyksessä synnytyssairaalaan Afganistanissa – Uhrien joukossa kaksi vauvaa, äitejä ja sairaanhoitajia

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi