Hyppää sisältöön

Hongkongissa jälleen levottomuuksia – Kiinan ulkoministeri vaatii kiistellyn turvallisuuslain asettamista heti voimaan

Mielenosoittajat ovat kokoontuneet kaupungin keskustaan vastustamaan Kiinan kaavailemaa turvallisuuslakia.

Kiinan ote Hongkongista on tiukentunut. Hongkongissa osoitettiin mieltä turvallisuuslakia vastaan toukokuussa 2020. Kuva: Jerome Favre / EPA

Hongkongissa poliisi on ampunut kyynelkaasua hajoittaakseen kaupungin keskustassa järjestetyn mielenosoituksen, uutistoimistot kertovat. Mahdollisista loukkaantuneista ei ole toistaiseksi tietoa.

Tuhannet demokratia-aktivistit kokoontuivat sunnuntaina Causeway Bayn ostosalueelle vastustamaan Kiinan kaavailemaa turvallisuuslakia, joka toteutuessaan rajoittaisi merkittävästi erityishallintoalueen asukkaiden nauttimia vapauksia.

Vime vuonna Kiina luonnehti Hongkongin mielenosoittajien toimintaa terrorismiksi, joka uuden lakiesityksen myötä voitaisiin tulkita rikokseksi.

Ennen kyynelkaasun ampumista mellakkapoliisi ilmoitti kovaäänisten kautta protestoijille, että kokoontuminen oli laiton ja käski heidän hajaantua.

Kiinan ulkoministeri vaatii turvallisuuslakia

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kommentoi tänään Hongkongin tilannetta tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin kansankongressin kokoontumisen yhteydessä Pekingissä.

Wangin mukaan Hongkongin turvallisuuslaki olisi otettava käyttöön "ilman pienintäkään viivästystä". Hänen mukaansa itsehallintoalueella viime vuonna nähdyt protestit "vaaransivat suuresti Kiinan kansallisen turvallisuuden".

Wang kommentoi puheessaan myös Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteita, jotka ovat koronaviruksen ja kauppakiistojen myötä kiristyneet entisestään. Myös ihmisoikeuskysymykset hiertävät maiden välejä.

Yhdysvallat on julkisesti varoittanut Kiinaa säätämästä Hongkongin turvallisuuslakia.

– On tullut meidän tietoomme, että jotkut poliittiset voimat Yhdysvalloissa ovat kaappaamassa Kiina–Yhdysvallat-suhteet haltuunsa ja työntämässä maitamme uuden kylmän sodan partaalle, Wang arvioi täsmentämättä, mistä poliittisista voimista hän puhui.

Kiinan ulkoministeri kuitenkin myös pehmensi linjaansa tuomalla esille, että kummatkin maat hyötyvät enemmän yhteistyöstä kuin vastakkainasettelusta.

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 24.5. kello 12.51 Lisätty Kiinan ulkoministerin Wang Yin kommentit ja muokattu otsikkoa vastaamaan paremmin artikkelin sisältöä.

Lue lisää:

.
.