1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Viikonlopun lämpö ei helpota Lapin tulvauhkaa, päinvastoin – Alaraudanjoki: "Sää on ainoa, mikä voi pelastaa tilanteen"

Lapissa ylittyi monin paikoin 15 lämpöasteen raja sunnuntaina. Lämpö sulattaa vauhdilla lunta isojen jokien latvavesiltä.

Kemijoki Oy:n mukaan käytettävissä olevat säännöstelyaltaat Kemijoen vesistössä on ajettu mahdollisimman tyhjiin, jotta niihin voidaan varastoida vettä tulvan noustessa. Kuvassa Valajaskosken voimalaitos tulvaluukkuineen. Kuva: Aleksi Pylkkönen / Kemijoki Oy

Lapissa nautittiin sunnuntaina monin paikoin varsin lämpimästä kevätsäästä, mutta tulvaan varautuvia viranomaisia lämpö ei juuri helli. Ilmatieteen laitoksen mukaan 15 lämpöasteen raja ylittyi paikoin reilustikin, mikä kääntää tulvaennusteiden käyrät entistäkin jyrkempään nousuun.

– Tämän viikonlopun lämpö ei ainakaan helpota tilannetta, pikemminkin päin vastoin. Tälle päivää tilanne on taas pahentunut ennusteiden kannalta, sanoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Lämmintä oli sunnuntaina iltapäivällä yli 17 astetta esimerkiksi Inarin Nellimissä, Savukoskella ja Sodankylän Tähtelän mittauspisteellä.

Lappiin on ennustettu monin paikoin kerran 50 tai jopa vain 100 vuodessa toistuvaa tulvaa. Se voi aiheuttaa ainakin laajoja omaisuusvahinkoja.

Alaraudanjoen mukaan pientä helpotusta voi olla näköpiirissä, sillä sääennusteiden mukaan loppuviikolle olisi luvassa viileämpää, mikä hidastaa lumien sulamista. Mutta vain jonkin verran.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki lumi sulaa Kittilän yläpuolelta kerralla.

Kittilän kannalta tämä tarkoittaisi sitä, että vuoden 2005 tulvan korkeus voi tänä vuonna ylittyä. Sunnuntain korkeimmissa ennusteissa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) vedenkorkeuden huippu kävisi siitä lähes puoli metriä ylempänä.

Alaraudanjoen mukaan useimmat ennusteet sijoittavat huipun kesäkuun ensimmäiselle päivälle ja vedenkorkeus olisi tuolloin selvästi yli 177 metriä eli yli vahinkorajan.

Vuonna 2012 vesi nousi Kittilän vanhainkodin pihalle. Rakennukset eivät kuitenkaan kastuneet, kuten kävi vuonna 2005 tulvassa. Tänä keväänä tulvavalli on rakennettu korkeammaksi kuin vuoden 2005 tulvavesi. Arkistokuva. Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Varautumisessa käytetään kaikki keinot

Tilanne on melko samanlainen myös muilla Lapin joilla, sanoo Timo Alaraudanjoki.

– Kaikkialla ollaan ennätysten tuntumassa tai jopa niiden yli.

Alaraudanjoen mukaan esimerkiksi Kittilässä varautuminen suurtulvaan on hyvässä vauhdissa. Terveyskeskus on suojattu penkalla, joka kestää veden nousemisen jopa vuoden 2005 tasoa korkeammalle. Myös vanhainkodin aluetta on suojattu ja valmius penkan korottamiseen on hyvä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Osa on pohtinut, voisiko esimerkiksi Rovaniemeä uhkaavan suurtulvan välttää säännöstelemällä rajummin Kemijoen vesistöä. Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela kertoo, että keinot vaikuttaa tulvahuipun korkeuteen ovat rajalliset.

– Esimerkiksi Rovaniemen alueeseen voi vaikuttaa Kemijärven säännöstelyllä ja lisäksi Kitisen vesistön pienemmillä altailla ja Olkkajärvellä. Ne ovat kaikki jo valmiina, eli siellä on niin paljon reserviä nostaa vettä kuin vain voidaan, Poikela sanoo.

Poikela muistuttaa, että jokiyhtiö ei yksin päätä siitä, mitkä luukut milloinkin avataan ja miten paljon vettä juoksutetaan. Päätökset tehdään ely-keskuksen johtamassa tulvaorganisaatiossa.

Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela muistuttaa, ettei jokiyhtiö päätä tulvajuoksutuksista yksin, vaan yhdessä viranomaisten kanssa. Kuva: Heikki Poikela / Kemijoki Oy

Tänä keväänä esimerkiksi Seitakorvan voimalaitoksen ylävesi on laskettu niin alas, että jokiyhtiö joutui tekemään muutoksia jäähdytysveden ottoon. Vesi pudotettiin puoli metriä alemmas kuin normaalikeväinä tulvan alussa.

– Sillä voidaan tulvahuipusta leikata ehkä se pari senttiä, Poikela sanoo.

Ennuste on ennuste, mutta tarkkuus paranee

Ennusteet ovat nimensä mukaan vain ennusteita, vaikka ne tehdäänkin kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella. Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki muistuttaa, että ennusteiden tarkkuus paranee sitä mukaa kun tulvahuippu lähenee.

Alaraudanjoen mukaan on toki mahdollista, että ennustetut, vahinkoja aiheuttavat tulvat jäävät tulematta – mikä olisi tietysti hyvä asia. Ennustamattomia asioita, kuten yllättäviä sateita tai muita ennakoimattomia sääilmiöitä ei luonnollisesti voi ottaa huomioon.

Hän pitää kuitenkin tämänhetkisiä ennusteita kohtuullisen tarkkoina. Esimerkiksi Ounasjoella Kittilässä todennäköisimmän tulvan huippukorkeuden ja ajankohdan vaihteluväli on enää muutamia kymmeniä senttejä ja pari päivää.

– Sää on ainoa, mikä voi vielä pelastaa tilanteen.

Lataa puhelimeesi Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun)! Alta näet, miten tilaat ilmoitukset kaikista Lapin tulvia koskevista uutisista.

Lue myös:

Lappiin ennustettu suurtulva on toteutumassa – vahingot ovat todennäköisiä Kittilässä, Rovaniemellä ja Pellossa