Tulva on katkonut jo teitä Iijoella Pudasjärven yläpuolella

Ruottisenharjun ja Länsirannan välinen tie Jongunjärven lähellä oli paikon veden valtaama jo maanantaiaamuna.

tulvat
Iijoen varressa Pudasjärvellä sijaitseva talo on suojattu tulvalta penkereellä
Pudasjärvellä Iijoen varrella on vahvistettu tulvapenkereitä. Tältä näytti Iijoen rannalla noin viikko sitten. Kuvituskuva.Ensio Karjalainen / Yle

Nopeasti noussut vesi on katkonut teitä Pudasjärvellä.

Aikaisin maanantaiaamuna 25. toukokuuta tulleen liikennetiedotteen mukaan Jongunjärven lähellä on jo ensimmäinen tie poikki sille nousseen veden vuoksi. Kyse on Ruottisenharjun ja Länsirannan välisestä tiestä.

– Perinteisesti Jongunjärven lähellä paikallisteitä katkeaa useastakin paikasta. Siinä on asutusta tien varressa, ja todennäköisesti asukkaat joutuva kulkemaan veneellä, sillä vesi nousee niin korkealle, ettei autolla pääse, sanoo Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen.

Lämpimän viikonlopun jälkeen alkuviikkoon ennustetaan Koillismaalle edelleen noin 20 asteen lämpötilaa, mikä nostaa entisestään vedenkorkeuksia. Iijoen tulvahuippua Pudasjärven seudulle ennakoidaan tälle viikolle.

Pudasjärvellä vesi uhkaa kastella vapaa-ajan rakennuksia jo näinä päivinä.

– Jos alavilla mailla on rakennuksia, niillä on mahdollisuus kastua. Veneet ja puupinot kannattaa siirtää ylemmäksi rannalta, etteivät ne lähde virran mukana, Timo Karjalainen kertoo.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)