Maa järisi Uudessa-Seelannissa ja pääministerin haastattelu keskeytyi – video näyttää, miten Ardern otti tilanteen haltuun hymyissä suin

Pääministeri on valanut taistelutahtoa uusiseelantilaisiin korona-ajan livelähetyksissään.

Uusi-Seelanti
Ardern

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin televisiohaastattelu on noussut suosituksi sosiaalisessa mediassa.

Ardern oli maanantaina antamassa suoraa haastattelua maan pääkaupungista Wellingtonista, kun maa alkoi järistä.

– Meillä taitaa olla pieni maanjäristys täällä, Ryan, Ardern sanoo kesken lähetyksen juontajalle Ryan Bridgelle.

Samalla Ardern, kamera ja huonekalut alkavat täristä.

– Melkoinen järistys täällä... ehkä näet tavaroiden liikkuvan takanani. Parlamentti on nyt hiukan eläväisempi kuin tavallisesti.

Pian Ardern vakuutti nauraen, että haastattelu voi jatkua ja hän turvassa.

Järistyksen voimakkuus (siirryt toiseen palveluun) oli 5,8, ja se tapahtui 37 kilometrin syvyydessä. Tarkempi paikka on merellä noin sata kilometriä pääkaupungista pohjoiseen.

Pääministerin tyyli tepsii kansaan

Työväenpuolueeseen kuuluvasta Ardernista, 39, tuli pääministeri vuonna 2017. Hänestä on tullut erityisen pidetty uusiseelantilaisten keskuudessa siksi, että hänen arvioidaan selviytyneen hyvin kriiseistä ja poikkeusajoista.

Ardern on pääministerin pestissään luovinut läpi viimevuotisen Christchurchin joukkoampumisen, joulukuisen tulivuorenpurkauksen ja tämänhetkisen koronaviruspandemian.

Ardernin tyyli on välitön, rento ja suorapuheinen. Hän pitää säännöllisesti sosiaalisessa mediassa livelähetyksiä, joissa hän tiedottaa kansaa esimerkiksi pandemiaan liittyvistä uusista käänteistä. Välillä hän maustaa lähetyksiään kertomalla vitsejä arjestaan vaippaikäisen äitinä.

Muutama viikko sitten katsojat totesivat lähetyksen puolivälissä (siirryt toiseen palveluun) pääministerin näyttävän uupuneelta. Ardern pani väsyneen ilmeen takanaan olevan taustan piikkiin ja alkoi kesken lähetyksen esitellä pääministerin asuntoaan ja sen huonekaluja. Pian pääministeri jatkoi jälleen varsinaista asiaansa.

Maanjäristyksen yllättämä pääministeri on saanut paljon hehkutusta sosiaalisessa mediassa. Twitter-käyttäjä ehdottaa, että pääministeri voitaisiin kloonata niin, että jokaisella maalla olisi pääministerinään Ardern.

– Hän on niin cool, Rashid Khan kirjoittaa viestipalvelussa.

"Meidän viiden miljoonan tiimi"

Koronapandemian aikana Ardern houkutteli kansan rajuihin rajoitustoimiin puhumalla "meidän viiden miljoonaan tiimistä". Sama me-henki toimi myös Christchurchin tapahtumien yhteydessä, kun pääministeri teki selväksi, että iskun kohteena olleet muslimit kuuluvat "meihin" – mutta tekijä ei.

Pandemian aikana tiukat rajoitustoimet ovat tuottaneet tulosta, sillä maa näyttää taltuttaneen epidemian ainakin toistaiseksi. Johns Hopkins -yliopiston mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut maassa 21 henkilöä.

Toisaalta pääministerin tiukkaa koronalinjaa on myös kritisoitu. Taudin pelätään talttuneen liian nopeasti ja rajoitusten aiheuttaneen tarpeettoman isoa vahinkoa maan taloudelle. Esimerkiksi työttömyyden epäillään kasvavan merkittävästi.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan monet Uudessa-Seelannissapitävät mukavaa pääministeriä miltei pyhimyksenä, mutta hänen menestyksensä ei ole kiinni pelkästään luonteesta tai persoonasta.

Lehti muistuttaa, että Ardern on tehnyt kovasti töitä luodakseen suhteita maan eri tahoihin. Lisäksi Uuden-Seelannin poliittiselle kulttuurille on tyypillistä, että eri puolueet työskentelevät väkisinkin yhdessä.

Lisää aiheesta:

Uuden-Seelannin pääministeri kehottaa harkitsemaan nelipäiväistä työviikkoa: Voisi piristää koronan kurittamaa taloutta ja kotimaanmatkailua

Asiantuntijat Uuden-Seelannin nollan tuntumassa olevista koronatartunnoista: Pelkkä lyhyen tähtäimen voitto vai osoitus Suomea hallitummasta linjasta?

Uusi-Seelanti leikkaa hallituksen palkkoja koronan vuoksi – pääministeri: "Nyt jos koskaan on aika kuroa umpeen kuilua eri asemassa olevien välillä"

Lähteet: Reuters