Tältäkö näyttää pian yksi Helsingin paraatipaikoista? Samalla Alvar Aallon "sokeripala" Katajanokalla vapautuu Stora Ensolta muuhun käyttöön

Katajanokalle paraatipaikalle tuleva rakennus tehdään puusta.

Katajanokka
Arkkitehtityö.
Uusi aalto.Varma

Eläkeyhtiö Varma on rakennuttamassa Katajanokalle puusta tehtyä toimitilaa, johon sijoitetaan muun muassa metsäjätti Stora Enson pääkonttori ja hotelli. Puisen rakennuksen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun kuusi kilpailutyötä julkaistiin tänään. Töiden taustalla olevat arkkitehtitoimistot ovat Suomesta, Pohjoismaista ja Japanista.

Arkkitehtityö.
Juuret.Varma
Arkkitehtityö.
Beacon.Varma
Arkkitehtityö.
Zander.Varma
Arkkitehtityö.
Spring.Varma
Arkkitehtityö
Rantametsä.Varma

Arkkitehtuurikilpailu on järjestetty Suomen Arkkitehtiliiton SAFA:n sääntöjen mukaisesti ja palkintolautakunta valitsee voittajan kesäkuussa.

Helsingin kaupunki valmistelee Katajanokan asemakaavan muutosta, joka on edellytys rakentamisen käynnistämiselle. Asemakaavan luonnosvaiheen aineisto on parhaillaan yleisön arvioitavana.

Stora Enson nykyinen pääkonttori sijaitsee Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa. Tuo "sokeripalana" tunnettu rakennus säilyy paikallaan, ja uusi pääkonttori nousee siitä kaakkoon, Katajanokan rantaan kohti Viking Linen terminaalia. Stora Enso myi nykyisen pääkonttorinsa saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle vuonna 2008 ja on ollut rakennuksessa vuokralaisena.

Hankkeen rakennuttajana ja kiinteistön omistajana toimivan eläkeyhtiö Varman sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi sanoo, että tavoitteena on rakennuttaa kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti korkeatasoinen toimitila.

Tomperi toteaa, että mukaan saatiin erittäin korkeatasoisia ehdotuksia.

– Mukautettavilla tilaratkaisuilla mahdollistetaan rakennuksen toiminnallisuus ja pitkäikäisyys.

"Tämä on meidän koti"

Katajanokan Laituriksi nimetystä rakennuksesta on tarkoitus tehdä hiilineutraali. Rakennusmateriaalina käytetään Stora Enson massiivipuuelementtejä, jotka itsessään auttavat vähentämään ilmaston lämpenemistä ja uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä.

Stora Enson liiketoiminnan kehityspäällikkö Antto Kauhanen kertoo yhtiön toimittaneen puuelementtejä yli 15 000 puurakentamisen kohteeseen ympärimaailmaa viime vuosien aikana.

Kauhasen mukaan tämä hanke osoittaa mihin puurakentaminen pystyy kaupunkirakentamisessa.

– Tämä ei ole meille yksi hanke muiden joikossa, vaan tämä on meidän koti, Kauhanen sanoo.

Kauhasen mukaan uusiutuvien tuotteiden yhtiönä Stora Enso haluaa pääkonttorinsa olevan puusta tehty.

Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) kiitteli kilpailutöiden korkeaa tasoa ja sanoo olevansa tyytyväinen, että toteuttajana on kotimainen kiinteistösijoittaja.

Sinnemäen mukaan paikkaan latautuu paljon odotuksia, koska alue on kulttuurihistoriallisestikin merkittävä.

Sinnemäki sanoo, että Helsingin kaupungin tavoitteena on Katajanokan rannan elävöittäminen. Helsinki on sitoutunut kehittämään kaupunkia muun muassa siten, että keskustan alue säilyy elävänä.

– Suunnitelmat osoittavat, että puurakentamista voidaan tehdä niin, että se sopii kaupunkiympäristöön, Sinnemäki sanoo.

15.15 Lisätty tieto, että Stora Enso myi nykyisen pääkonttorinsa saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle vuonna 2008.