Perustulolla aletaan helpottaa köyhimpien asemaa Espanjassa – Tätä se käytännössä tarkoittaa

Espanjan hallituksen odotetaan hyväksyvän perustulon perjantaina. Ensimmäisten on määrä alkaa saada sitä jo kesäkuussa.

Perustulo
Lapsiperhe kotisohvallaan Espanjassa.
Espanjan hallituksen odotetaan tiistaina päättävän perustulosta. Dorrio Cuadradon perhe valokuvattiin Espanjan Galiciassa maaliskuun puolessa välissä.Kiko Belgado / EPA

BarcelonaEspanjan hallitukselta odotetaan keskellä koronakriisiä perjantaina päätöstä perustulosta.

Perustuloa on ajanut ennen kaikkea vasemmistolainen Podemos-puolue. Puoluejohtaja Pablo Iglesias asetti sen yhdeksi ehdoksi, kun hallitusyhteistyöstä sovittiin pääministeripuolue sosialistien kanssa vuoden alussa.

Espanjassa seurattiin mielenkiinnolla Suomen perustulokokeilua (siirryt toiseen palveluun). Perustulosta onkin puhuttu Espanjassa jo kauan, mutta vasta nyt siitä tulee totta.

Kuinka paljon perustuloa voi saada?

Perustulon minimimäärä yksin asuville Espanjassa on 462 euroa kuukaudessa. Perheillä perustulon suuruus vaihtelee ja korkeimmillaan se on 1015 euroa.

Muuhun EU:hun verrattuna Espanja on onnistunut köyhyyden poistamisessa heikosti. Maassa lähes 22 prosenttia kansasta elää köyhyysvaarassa, mikä on huomattavasti enemmän kuin EU:n keskiarvo 17 prosenttia

Köyhyyden kitkemisessä ei maassa ole onnistuttu odotetulla tavalla ja koronaepidemian aiheuttama kriisi on heikentänyt monien asemaa entisestään.

Mies kerjää kadulla Espanjassa.
Muuhun EU:hun verrattuna Espanja on onnistunut köyhyyden poistamisessa heikosti. Kuva on otettu Mallorcalla kesäkuussa 2013.Julian Stratenschulte / EPA

Siksi perustulon käyttöönottoa vauhditettiin ja sen odotetaan parantavan heikoimmassa asemassa olevien asemaa ja työllistymistä.

Espanjan valtiolle perustulokokeilu maksaa vuodessa kolme miljardia euroa eli noin kolmasosan vuotuisista eläkemenoista

Kuka perustuloa voi saada?

Kyse ei ole universaalista perustulosta, vaan sitä aletaan maksaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville alle 65-vuotiaille.

Käytännössä tämä tarkoittaa (siirryt toiseen palveluun) noin 850 000 kotitaloutta eli yhteensä noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Perustuloa voivat saada sekä yksinasuvat että perheet.

Alun perin perustulon piiriin piti kuulua miljoona taloutta, mutta määrää päätettin vähentää viime metreillä.

Yksinasuvien on oltava hallituksen alustavan luonnoksen mukaan vähintään 21-vuotiaita ja asuneet omillaan vähintään kolme vuotta.

Perustuloa voivat saada myös Espanjassa vähintään vuoden asuneet siirtolaiset, joilla on pysyvä oleskelulupa.

Perustuloa saadakseen henkilöllä on oltava yleensä takanaan pitkä työttömyysjakso tai olla tavallisen työttömyystuen ulkopuolella. Esimerkiksi pätkätyöläiset ja itsenäiset ammatinharjoittajat eivät Espanjassa usein ole oikeutettuja työttömyysturvaan.

Millaisia vaikutuksia odotetaan?

Espanjassa jokaisella alueella on ollut tähänkin asti jonkinasteinen perustulo, jota on saanut yhteensä noin 300 000 ihmistä.

Alueelliset erot ovat kuitenkin olleet suuria, esimerkiksi Baskimaassa sitä on saanut noin 70 prosenttia köyhyysvaarassa olevaa ja Andalusiassa vain kaksi prosenttia.

Nyt hyväksyttävän perustulon tarkoitus onkin lisätä vähävaraisten tasa-arvoa itsehallintoalueiden välillä.

Perustulon odotetaan myös kannustavan työntekoon ja parantavan työllisyyttä, sillä työn vastaanottaminen ei vaikuta sen saamiseen.

Kasvomakeihin pukeutunut perhe kävelee katutaideteoksen edustalla Espanjassa.
Perustulon tarkoitus onkin lisätä vähävaraisten tasa-arvoa itsehallintoalueiden välillä. Kuva on otettu Espanjan Oviedossa 17. toukokuuta.Alberto Morante / EPA

Myös maksuvaikeuksien vuoksi tapahtuvien asuntohäätöjen toivotaan vähenevän.

Pääministeri Pedro Sánchezin totesi lauantaina, että on pieni mahdollisuus, ettei perustuloa hyväksytä vielä tiistaina.

Hän kuitenkin lupasi, että se tapahtuu tällä viikolla.

Päivitetty 26.5.2020 kello 8.25 Espanjan hallituksen ilmoitus, että perustulo on määrä hyväksyä vasta perjantaina. Jutussa kerrottiin aiemmin, että perustulo on tarkoitus hyväksyä jo tänään tiistaina.