Koronakriisi uhkaa leikata myös startup-yritysten sijoituksia – kasvuyritykset kaipaavat lisää valtion rahoitusta

Valtion yritystukien yksityiskohdista neuvotellaan taas tällä viikolla, ja nyt myös suomalaisille startup-yrityksille haluttaisiin vähintään 250 miljoonan euron lisäsijoituspottia koronakriisin takia.

Suomalaiset startupit ovat Euroopan sijoitustilastojen kärjessä. Kuva viime syksyn startup-tapahtuma Slushista. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pääomasijoittajien yhdistys esittää Suomen Teollisuussijoitukselle (Tesi) kahta erillistä rahoitusohjelmaa. Toinen koskisi aikaisen vaiheen lupaavia startup-yhtiöitä, joita mahtuisi rahoitusohjelmaan 100–150 kappaletta. Näiden firmojen osalta kyse olisi noin 100 miljoonan euron potista.

Toinen ohjelma olisi noin 150 miljoonan euron suuruinen, ja se suunnattaisiin noin 60 startup-yhtiöille, jotka ovat jo edenneet kansainvälisen kasvun vaiheeseen.

Esityksiä valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä, ja sijoitusrahat on tarkoitus hallinnoida valtion omistaman sijoitusyhtiön, Suomen Teollisuussijoituksen kautta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ei tukea, vaan sijoitus

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kerrotaan näyttäneen vihreää valoa startup-yhtiöiden sijoituksille. Tesistä korostetaan, ettei kyse ole tuesta, vaan markkinaehtoisista sijoituksista. Tesi odottaa poliittisten päätösten valmistumista.

Rahoitusjärjestelyjen edellytyksenä olisi se, että niissä kaikissa olisi mukana yksityisiä, kokeneita sijoittajia 50 prosentin osuudella.

– Yksityisen pääomasijoituksen saavat yritykset ovat jo käyneet tiukan seulan läpi, ja kokeneet sijoittajat uskovat tällaisten yritysten mahdollisuuksiin kasvaa ja kansainvälistyä, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta toteaa.

Pääomasijoitusalan eurooppalaisen kattojärjestön Invest Europen uusien tilastojen mukaan suomalaiset startupit keräsivät eniten pääomasijoituksia Euroopassa. Pääomasijoittajat ry:n tilastojen mukaan startup-yhtiöiden rahoitus on nelinkertaistunut alle 10 vuodessa.

– Nyt koronakriisissä ulkomaisista sijoittajakontakteista täytyy pitää lujasti kiinni. Jos ulkomaiset sijoittajat pääsevät nyt karkaamaan, se merkitsee suurta lovea startup-yhtiöiden rahoituksen saatavuuteen ja Suomen kykyyn kilpailla teknologiaosaamisen kärkimaana jatkossa, Santavirta sanoo.

Kassa uhkaa loppua

Pääomasijoittajien mukaan startup-yhtiöt houkuttelevat kotimaisten sijoitusten lisäksi jo merkittäviä summia ulkomaisilta sijoittajilta. Ulkomaisten sijoittajien osuus venture capital -sijoituksista on jo yli 60 % eli yhteensä 180 miljoonaa euroa 293 miljoonaan euron kokonaispotista.

– Kuitenkin monien lupaavien startup-yritysten tilanne on koronakriisin myötä muuttumassa tukalaksi. Pääomasijoittajille tehdyn koronakriisikyselyn mukaan startup-yhtiöistä kolmasosalla loppuu kassa alle puolessa vuodessa ja kolmasosalla 6–12 kuukauden välillä, Santavirta kertoo.

– Uusia innovaatioita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan esimerkiksi lääketieteessä, kaupungistumisen ongelmien ratkaisemisessa, energia-alalla ja palveluissa. On löydettävä uudet ja turvallisemmat keinot myös yhteiseen tekemiseen, kokoustamiseen ja verkostojen luomiseen ilman fyysistä tapaamista, Santavirta luettelee.