Hyppää sisältöön

Lampaiden veneretki vei kesätöihin Nauvon lähisaarille – lähde mukaan määkijöiden merimatkalle

Vanhemmat lampaat ovat tottuneita veneilijöitä. Parin kuukauden ikäisille karitsoille elämys on uusi.

Lampaiden veneretki kesätöihin Turunmaan saaristossa
Lampaiden veneretki kesätöihin Turunmaan saaristossa

Kaksi uuhta hyppää tottuneesti laiturilta veneen kyytiin Nauvon Ytterholmin rannassa. Pian niiden neljä epäröivää jälkeläistä uskaltaa ottaa saman loikan esimerkin kannustamana.

Kesän koittaessa lampaiden on jälleen aika lähteä etätöihin Turunmaan saaristossa. Alkutaival lampolasta rantaan sujuu traktorikyydillä halki maalaismaiseman. Sitten edessä on noin vartin mittainen merimatka, jota Yle Åbolandin toimittaja Marie Söderman seurasi.

Ytterholmissa, Paraisten Nauvossa lampaita kasvattava Charlotta Björklöf vie veneellä määkijöitä lähisaarille laiduntamaan. Siinä puuhassa lampaiden kesä vierähtää syksyyn saakka.

Poikansa Mathias Sjöblomin avustuksella hän kuljettaa tänä vuonna kaikkiaan noin 70 aikuista lammasta ja 80 karitsaa lähisaarille.

Veneretkeen tottuu nopeasti

Vanhemmat lampaat ovat jo tottuneita merenkulkijoita. Ihmisten herätessä näpertelemään kevätpuuhiaan ne arvaavat, mitä on odotettavissa. Maaliskuussa syntyneille karitsoille traktorikyyti ja sen jälkeinen venematka ovat uusi elämys.

– Lampaat pärjäävät kuljetuksessa oikein hyvin. Kun ne ovat kulkeneet veneellä muutaman kerran, tietävät ne keväällä jo ennalta, mitä on luvassa, sanoo Charlotta Björklöf.

Perillä lampaat saavat itse kavuta rantaan, pienimmät tarvitsevat hieman apua ja kannustusta.

Saaressa riittää ruohoa ja lehtiä lampaiden syötäväksi. Ruokavalio on Björklöfin mukaan oikein tasapainoinen kerittäville kavereille.

Suurin osa lampaista viihtyy laitumella syyskuuhun asti. Silloin on aika palata takaisin kotilampolaan.

Lampaat maisemanhoitajina muuallakin

Saariston lampaiden monet lajitoverit eri puolilla maata viettävät kesäänsä samanlaisissa syömäpuuhissa.

Esimerkiksi Turun Ruissalon saarella lampaat ovat kunnostutuneet maisemanhoitajina jo useana vuonna, yhdessä ylämaan karjan ja hevosten kanssa. Tampereen Tohlopissa laiduntavien lampaiden ahkerointia seurattiin viime kesänä Ylen suorassa verkkolähetyksessä.

Takavuosina vastaavia maisemointitöitä on riittänyt aina Kotkan Meripuistosta Perämeren pohjukkaan asti. Ovatpa lampaat pitäneet kunnossa Hämeen linnan vallejakin ja Vanhan Vaasan kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisemaa.

Kaupunkien pölyt karistaneille kesälomalaisille Metsähallitus on vuokrannut kansallispuistoista mökkejä, joiden asukit pääsevät rentoutumaan lammaspaimenina. Tämän vuoden uutuuskohde on Punkaharjulla (Luontoon.fi) (siirryt toiseen palveluun).

Artikkeli pohjautuu Yle Åbolandin toimittaja Marie Södermanin verkkovideoon.

.
.