Kemin päiväkotiurakan uudestakin kilpailutuksesta on valitettu markkinaoikeuteen – valittajana toistamiseen sama kemiläinen rakennusliike

Edellisellä kerralla Kemin kaupunki joutui kilpailuttamaan urakan uudelleen.

julkiset hankinnat
Kemiin suunnitellun päiväkodin paikka ilmasta
Kemin Pajarinrannan päiväkodille on kaavoitettu paikka lähelle liikennepuistoa ja koirapuistoa.Antti Ullakko / Yle

Kemin Pajarinrannan päiväkodin rakennuttamisesta on valitettu markkinaoikeuteen. Valituksen on tehnyt kemiläinen Rakennusliike M. Kurtti Oy.

– Valitettavasti minun pitää olla "paha poika", koska vain tarjouksen jättänyt voi valittaa. Kaupunginhallitus voi oikaista päätöksen. Olisi noloa, jos kaupunginhallitus päästää asian jälleen markkinaoikeuteen, sanoo toimitusjohtaja Mikko Kurtti.

Valituksessa vaaditaan Kemin kaupunginhallituksen tekemän hankintapäätöksen kumoamista eli kaikkien tarjousten hylkäämistä. Vaatimusta perustellaan sillä, että tarjoukset ylittivät tarjouskilpailussa annetun hintahaarukan ylärajan. Lisäksi voittanut tarjous ylitti EU-hankintarajan.

Kemin lakimies Santeri Lindholmin mukaan valituksessa mainitulla hintahaarukalla tarkoitetaan tarjouskilpailussa etukäteen tehtyä arviota hankintahinnasta, eikä se tarkoita hintakattoa. Etukäteen tehty hinta-arvio puolestaan alitti EU-hankintarajan.

– Kukaan tarjoajista ei pitänyt hintahaarukan ylärajaa hintakattona, koska kukaan ei tehnyt sen alle menevää tarjousta. Hankinnan ennakoitu arvo on arvioitu edellisen kilpailutuksen perusteella. Samalla sen arvioitiin olevan kansallinen hankinta, Lindholm sanoo.

Jos hankinnan ennakoitu arvo ylittää 5 350 000 euroa, on se hankintalain mukaan kilpailutettava koko EU:n alueella. Hankinnan ennakoitu arvo oli 4,9 miljoonaa euroa, joten se on kilpailutettu kansallisena hankintana.

Tarjouskilpailun voitti oululainen Lapti Oy. Sen 5 719 000 euron tarjous on 750 000 euroa kalliimpi kuin kemiläisen M. Kurtin tarjous.

Etukäteen ilmoitettujen arviointiperusteiden mukaisesti hinnan merkitys tarjousten arvioinnissa oli 23 prosenttia ja loput 77 prosenttia muodostui elinkaarikustannuksista ja laatuperusteista.

– Valintaa ei siis olisi voitu hankintalain mukaan perustaa pelkän hinnan varaan, Lindholm sanoo.

Ensimmäisellä kerralla tuli parin vuoden viive

Rakennusliike M. Kurtti valitti myös saman päiväkodin edellisestä kilpailutuksesta. Silloin valitus hyväksyttiin ja hanke oli kilpailutettava uudestaan. Edellisellä kerralla valitus myöhästytti päätöksentekoa vajaat kaksi vuotta.

Ensimmäinen hankintapäätös tehtiin 3.9.2018. Markkinaoikeus päätti 1.11.2019, että hanke on kilpailutettava uudestaan. Uusi hankintapäätös tehtiin 27.4.2020.

Alun perin päiväkoti oli tarkoitus saada valmiiksi tänä vuonna. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen kertoo, että uuden kilpailutuksen jälkeen valmista oli tarkoitus tulla syksyllä 2021.

Jos Kemi ei halua jäädä odottamaan markkinaoikeuden päätöstä, se voi oikaista hankintapäätöksensä tai keskeyttää hankinnan ja tehdä sopimuksen uudesta päiväkodista yksityisen toimijan kanssa.

Rakennusliike M. Kurtti Oy on tehnyt kaupunginhallituksen päätöksestä myös oikaisuvaatimuksen. Kaupunginhallitus käsittelee oikaisuvaatimusta 8. kesäkuuta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).