Poikkeusolot vetävät satoja autoilijoita koolle Jyväskylässäkin – poliisi: "Muutamilla pääsee aina näyttämisenhalu pintaan ja säännöt unohtuvat"

Automiitit eivät ole uusi ilmiö, mutta korona on kasvattanut ne uusiin mittoihin.

lainvalvonta
Kuminpolttojälkiä maantien pinnassa.
Poliisi on vieraillut muun muassa Kannonkoskella rauhoittelemassa häiritseväksi käynyttä autoilua. Kuminpolton jälkiä Saarijärven ja Kannonkosken välisellä tiellä.Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä kokoontui viikonvaihteessa noin 450 ajoneuvoa epävirallisessa tapahtumassa. Vastaavia automiittejä on pidetty eri puolilla Suomea pitkin vuosia, mutta poliisin mukaan kokoontumisten koko on kasvanut, ja niitä on aiempaa useammin.

Paikalla on yleensä nuoria aikuisia.

– Kaipa se vaikuttaa, kun ihmiset eivät pääse koronan vuoksi muuten liikkumaan ja kokoontumaan, sanoo ylikomisario Harri Nojonen Sisä-Suomen poliisista.

Jyväskylän kokoontuminen sujui rauhallisesti, eikä poliisi itse tapahtumaan mitenkään puuttunutkaan.

– Joukkoon mahtuu aina muutamia, joilla pääsee näyttämisenhalu pintaan ja säännöt unohtuvat. Sitä me valvomme, ja siihen puutumme, Nojonen sanoo.

Poliisi kuitenkin puuttuu myös koko tapahtumaan, jos se äityy häiritseväksi. Näin kävi (siirryt toiseen palveluun) viikonvaihteessa Oulussa, missä kokoontuminen muuttui kolareihin asti johtaneeksi kiihdyttelyksi.

Ylinopeudet yhteydessä koronaan

Poliisi ja yksityishenkilöt ovat raportoineet myös häiritsevästä päristelystä ja kaahailusta eri puolilla. Poliisi valvoi viikonvaihteessa muun muassa Kannonkoskella, josta olikin tullut runsaasti valvontapyyntöjä.

– Isot tapahtumat, kuten tämä Jyväskylän kokoontuminen, ovat ilman muuta järjestettyjä. Kannonkoskella asialla ovat olleet enemmänkin oman kylän pojat, Nojonen toteaa.

Nojonen arvelee, että moottorikokoontumiset rauhoittuvat sitä mukaa, kun koronaviruksen rajoituksia puretaan.

Poliisihallituksen mukaan koronaviruksella on suora yhteys myös lisääntyneisiin ylinopeuksiin. Uudellamaalla poliisi otti talteen pelkästään viime viikonvaihteessa yli 50 ajokorttia.

– Mikä osa tänä keväänä on koronan vaikutusta, sitä voin vain arvailla – kevät kun tuo aina mukanaan kasvavan ylinopeuksien määrän, sanoo Nojonen.

Esimerkiksi Jyväskylän rantaväylällä poliisi mittasi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä motoristille nopeudeksi 176 km/h, kun nopeusrajoitus paikalla on 70 km/h.