Päihteet ja korona päättäjäisviikonlopun huolenaiheita – poliisi valvoo, nuoret juhlivat

Kokkolalaisysit aikovat juhlia kesäloman alkamista pienimuotoisesti ja koronarajoituksia noudattaen. Poliisille ensi viikonloppu on kuitenkin yksi vuoden vilkkaimmista.

nuoret
Neljä nuorta istuu portaikossa.
Kokkolan Torkinmäen ysiluokkalaiset Jalmari Nääppä, Leevi Syri, Alisa Martikainen ja Pihla Tantarimäki juhlistavat koulujen päättymistä pienessä piirissä.Kalle Niskala / Yle

Koulujen päättäjäisviikonloppu on poliisille yksi vuoden vilkkaimmista. Poliisi valvoo yleistä järjestystä ja erityisesti juhlivien nuorten turvallisuutta sekä päihteidenkäyttöä.

Tänä vuonna valvotaan myös koronarajoitusten noudattamista.

Yksi seikka, jonka merkitystä viikonlopun juhlinnalle ei voi kuin arvailla, on se, että toisen asteen koululaisten etäopetus jatkuu lomaan asti. Kun siis aiemmin on menty lauantaina hakemaan todistukset koulusta ja juhlittu perjantaina vähän rauhallisemmin, nyt todistustenhakoa ei ole.

– Se, että todistusten hakemista ei ole, saattaa vaikuttaa siihen, että perjantai on myös kiireinen, sanoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää poliisihallituksesta.

"Kaveriporukan kanssa jotain"

Kokkolalaiset peruskoulun päättäjät eivät aio juhlia lukuvuoden päättymistä perinteiseen tapaan isosti, vaan viruskevääseen sopivalla tavalla pienimuotoisesti.

– Tehdään kaveriporukan kanssa jotain, miettivät Torkinmäen koulun yhdeksännen luokan oppilaat Pihla Tantarimäki ja Alisa Martikainen.

Tytöt eivät aio lähteä kaupungille, vaan lauantaita vietetään pienellä porukalla jonkun kaverin luona, jonne haetaan hyvää syötävää.

Leevi Syri ei aio tehdä päättäjäisviikonloppuna mitään erityistä. Mieli on toisaalta haikea, kun peruskoulun päättymistä ei voi juhlia kunnolla, mutta toisaalta kesäloma saa mielen iloiseksi.

Jalmari Nääppä aikoo tavata kavereita ulkona ja lähteä Hollyhakaan skeittaamaan.

– Skeitatessa turvaväleistä ei aina pysty huolehtimaan, ellei sitten paikalla ole tosi vähän väkeä. Skeittailu on sellaista, tietää Jalmari Nääppä.

Kaikki eivät piittaa turvaväleistä

Viruksen leviämisen estämiseksi asetetut kokoontumisrajoitukset ja turvavälit eivät kevään tullen ole estäneet kaikkia nuoria tapaamasta toisiaan puistoissa tai urheilupaikoilla. Esimerkiksi automiittejä ja nuorten kokoontumisia on ollut useilla paikkakunnilla.

– Jotkut varmaan ajattelevat, etteivät he saa virusta, Alisa Martikainen miettii.

– Ehkä virus ei ole kohdistunut juuri nuoriin ja siksi se ei niin nuoria kiinnosta, etsii Pihla Tantarimäki syytä muiden nuorten käytökseen.

Leevi Syri ja Jalmari Nääppä ovat myös huomanneet, että viruksesta ei moni nuori jaksa huolehtia, kun tavataan toisia. Keski-Pohjanmaalla todettuja koronatartuntoja on 23.

– Täällä Kokkolassa ei ole ollut suurta hätää viruksen suhteen, niin ei ole hirveästi välitetty siitä, toteaa Leevi Syri.

Syri arvioi pesseensä käisä enemmän kuin ennen ja kaverien tapaamiset ovat vähentyneet. Ulkona tulee liikuttua lähinnä yksin pyöräillessä tai lenkillä, mutta ei julkisilla paikoilla.

– Onneksi pystyy olla kavereiden kanssa, ettei nyt täysin syrjäydy, kommentoi myös Jalmari Nääppä.

Vaasan Kivihaka ilta-aikaan
Nuorten kokoontuminen ns. automiitti Vaasassa 20.4.20Merja Siirilä / Yle

Päihteet huolena

Poliisi lisää valvontaresursseja päättäjäisviikonloppuna koko maassa. Poliisitarkastaja Ari Järvenpään mukaan lisäys on selvä, vaikka tarkempia tietoja ei kerrotakaan.

– Koronasta johtuen tänä vuonna ei ole teemavalvontaa, mutta poliisilaitoksilla joka puolella maata varaudutaan viikonloppuun, Järvenpää sanoo.

Vaikka koronarajoitusten noudattamista valvotaan, suuri ja ehkä jopa suurin huolenaihe ovat perinteisesti päihteet. Järvenpää toteaa, että riski joutua rikoksen kohteeksi kasvaa päihtyneenä. Myös koronarajoitukset voivat unohtua, jolloin tartuntariski kasvaa.

Automiiteille "ei" poliisilta

Yksi poliisin vakavista vetoomuksista liittyy kevään aikana monin paikoin toteutettuihin automiitteihin. Niitä ei pitäisi järjestää ollenkaan.

Automiittejä valvotaan esimerkiksi Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella, missä niitä on ollut useita. Kokoontumisiin liittyy monesti myös muuta häiriökäyttäytymistä, kuten meteliä, kiihdytysajamista, vahingontekoja.

– Se on vaarallista touhua ja myös tavalliset kansalaiset voivat joutua vaaratilanteisiin, jos esimerkiksi hälytysajoneuvot eivät pääse pitkien autoletkojen vuoksi hälytyspaikoille, Järvenpää sanoo.

Lue seuraavaksi: Sadat nuoret kokoontuivat pysäköintialueelle Oulussa – rällääminen eskaloitui kolaroinniksi

Pohjanmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Juha Puurula toteaa, että kun perinteiset koulunpäättäjäistapahtumat tänä vuonna puuttuvat, nuorten kokoontumispaikat ovat poliisille hiukan arvoitus. Partiot kuitenkin kiertävät esimerkiksi Kokkolassa tarkkaillen, missä kokoontumisia on.

– Emme pysty etukäteen ehkä suuntaamaan valvontaa nyt tiettyihin pisteisiin, pitää vähän tarkkailla missä nuoret viettävät aikaa, Puurula sanoo.

Esimerkiksi Kokkolassa poliisi partioi yhdessä nuorisotyöntekijöiden ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Tavoite on jutella, opastaa ja varmistaa, että viikonloppu on turvallinen kaikille.

– Perheille se viesti, että olisivat kiinnostuneita nuortensa tekemisistä ja pelisäännöt sovittaisiin. Lisäksi, että vanhemmat olisivat valmiita hakemaan nuoren kotiin, jos kaikki ei ole mennyt suunnitellusti ja meiltä tulee soitto, sanoo Kokkolan Ankkuri-tiimin sosiaaliohjaaja Elisa Ihanus.