Hyppää sisältöön

Kiinteistökuningatar Kaisa Liski hävisi oikeudessa Riihimäen kaupungille – joutuu maksamaan 26 000 euron sopimussakon

Riihimäen kaupunki haastoi kiinteistövälittäjänä kuuluisaksi tulleen Kaisa Liskin oikeuteen tonttikaupoista.

Riihimäen kaupunki vaati Kaisa Liskiltä alun perin noin 52 000 euron sopimussakkoa.  Kuva: Tanja Heino / Yle

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tänään kiinteistökuningattarena tunnetun Kaisa Liskin maksamaan 25 900 euron sopimussakon Riihimäen kaupungille tonttikaupan ehtojen rikkomisesta. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Käräjäoikeuden mukaan Liski rikkoi tontin kauppakirjassa mainittua edelleenluovutuskieltoa myydessään rakentamattoman tontin liikekumppanilleen.

Liski osti 1 300 neliömetrin kokoisen omakotitalotontin Riihimäen kaupungilta noin 52 000 eurolla heinäkuussa 2018.

Vuoden päästä syksyllä hän myi tontin rakentamattomana edelleen 120 000 euron hintaan, vaikka kauppakirjassa se kielletään. Myyntihintaan sisältyi urakkasopimus paritalon rakennuttamisesta pohjatöineen.

Liski ei mielestään rikkonut sopimusta

Puolustuksen mukaan Liski on suullisesti sopinut kaupantekotilaisuudessa, että tontti voidaan myydä eteenpäin myös rakentamattomana. Tästä ei kuitenkaan Riihimäen kaupungin mielestä oltu sovittu.

Liski ei ole omasta mielestään rikkonut edelleenluovutuskieltoa, koska tonttia ei oltu vielä maksettu. Liski peruutti kaupan heti Riihimäen kaupungin puututtua asiaan eikä kauppasumma ehtinyt siirtyä hänelle.

Liski oli kuitenkin jo tehnyt kauppakirjan, jossa tontti oli mainittu maksetuksi.

– Katsoin, että Liskin on täytynyt ymmärtää, että tonttia ei saa luovuttaa edelleen, kertoo asian ratkaissut laamanni Petteri Palomäki Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta Ylelle.

Oikeus puolitti sakkosumman

Riihimäen kaupunki vaati Liskiltä alun perin noin 52 000 euron sopimussakkoa.

– Minusta oli kohtuullista puolittaa sakon määrä, koska Liski oli peruuttanut kaupan eikä tästä aiheutunut sen myötä vahinkoa Riihimäen kaupungille, Palomäki sanoo.

Kaisa Liski ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Liskillä toinenkin oikeusjuttu tänä keväänä

Liskillä on ollut tänä keväänä käynnissä myös toinen oikeudenkäynti. Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin maaliskuussa Liskin työriitatapausta Uudenmaan Viva Oy:n kanssa.

Aiemmin Hyvinkään käräjäoikeus katsoi Liskin rikkoneen Uudenmaan Viva Oy:n kanssa tehdyn työsopimuksen kilpailukieltoa, rekrytointikieltoa ja salassapitovelvollisuusehtoa. Käräjäoikeuden mukaan Liski ei myöskään noudattanut irtisanomisaikaista työaikaa.

Liski työskenteli Vivassa vuosina 2011–2016. Hän teki samaan aikaan suosittua tv-ohjelmaa Kaisa ja puoli valtakuntaa. Työantajalle tuli yllätyksenä, että Liski perustikin oman kiinteistöalan yrityksen ennen irtisanoutumistaan, johon hän rekrytoi myös Viva Oy:n työntekijöitä.

Liskin hovioikeudelle tekemässä valituksessa pyydetään käräjäoikeuden tuomion kaikkien kohtien kumoamista ja Vivaa maksamaan muun muassa palkkasaatavia Liskille.

Hovioikeuden ratkaisu asiasta saataneen lähiaikoina.

Lisää aiheesta:

.
.