1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aikuiskoulutus

Porin aikuislukion "haamuopiskelijoista" on nostettu syyte – epäily miljoonien eurojen huijauksesta opiskelijamääriä vääristelemällä

Syytettynä on aikuislukion entinen rehtori. Tutkintapyynnön oppilasmäärien paisuttelusta teki Porin kaupunginhallitus kaksi vuotta sitten.

aikuiskoulutus
Porin lyseo Porin aikuislukio
Aikuislukio toimi Porin lyseossa epäselvyyksien aikaan.Niina Suikkanen / Yle

Yhtä ihmistä vastaan on nostettu syytteet jutussa, jossa Porin aikuislukion oppilasmäärien paisuttelu johti liian suurten valtionavustusten maksuun lukio-opetuksen osalta.

Porin kaupunki joutuu maksamaan takaisin virheellisesti ilmoitettujen opiskelijamäärien vuoksi valtionavustusta lähes 2,9 miljoonaa euroa.

Syyttäjä Johanna Saustilan mukaan syyte on nostettu törkeästä avustuspetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Saustila kertoo syytetyn kiistäneen teon.

Käräjäoikeuden julkisten diaaritietojen mukaan syytetty on työskennellyt Porin aikuislukion rehtorina. Hän ei toimi tehtävässä tällä hetkellä.

Porin kaupunginhallitus teki kaksi vuotta sitten poliisille tutkintapyynnön epäselvyyksistä Porin aikuislukion Opetushallitukselle ilmoittamista oppilasmääristä.

Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi tämän vuoden maaliskuussa.

Oppilasmäärien paisuttelu selvisi Porin kaupungin sisäisessä selvityksessä. Selvityksessä ei ilmennyt, että rehtori tai joku muu olisi henkilökohtaisesti hyötynyt oppilasmäärien vääristelystä.

Aikuislukion ilmoitetuissa oppilasmäärissä on ollut epäselvyyksiä vuosina 2012–2018. Oppilaita oli keskimäärin ilmoitettu 139 enemmän kuin heitä oikeasti oli. Tämä on yli puolet kokonaisoppilasmäärästä.

Lue seuraavaksi