Hyppää sisältöön

Minkkitarhoilla kuohuu: Jo toinen koronavirustartunta minkistä ihmiseen Hollannissa

Tutkijat selvittävät, ovatko kissat levittäneet koronavirusta tarhoilta toiselle.

Minkkifarmi Beek en Donkissa, Hollannissa. Minkkitarhojen ympärille on määrätty 400 metrin suoja-alue koronatartuntojen vuoksi. Kuva: Rob Engelaar / EPA

Hollannissa jo toinen minkkitarhan työntekijä on tiettävästi saanut koronatartunnan minkiltä. Hollannin maatalousministeri Carola Schouten kertoi asiasta maanantaina kirjeessä maan parlamentille.

Schoutenin mukaan riski lisätartunnoille on kuitenkin pieni, eikä maan kansanterveyslaitos usko, että virus leviäisi tarhoilta muualle.

Schoutenin mukaan tapaus on samanlainen kuin viime viikolla havaittu tartunta. Silloin todettiin ensimmäinen minkistä ihmiseen tapahtunut virustartunta toisella kahdesta minkkitarhasta, joiden minkkien tiedettiin sairastuneen koronaan.

Ministerin mukaan tartunta tapahtui ennen kuin oli tiedossa, että minkeillä oli virustartunta. Sen vuoksi työntekijät eivät vielä käyttäneet suojavarusteita.

Huhtikuun 26. päivä kerrottiin, että kahdella minkkitarhalla maan eteläosassa Eindhovenissa minkit ovat sairastuneet koronaan. Myös kahdella muulla tilalla samalla alueella minkeillä todettiin virustartuntoja 7. toukokuuta.

Tutkimuksissa on muun muassa selvinnyt, että eläinten lisäksi myös tarhojen häkkien pölystä on löytynyt koronavirusta. Hengitettynä pöly voisi muodostaa vakavan terveysriskin suojavarusteettomille työntekijöille. Häkkien ulkopuolella virusta ei kuitenkaan todettu esimerkiksi maaperässä.

Minkkien koronatestaaminen pakolliseksi

Hollantilainen De Telegraaf-lehti kertoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisen tapauksen paljastuttua, että osalla minkeistä saattoi olla koronavirus, vaikka niillä ei ollut oireita.

Kuva: Rob Engelaar / AFP

Tutkijoiden mukaan ei ole vielä täysin varmaa, että tartunta tuli minkeiltä, mutta se on hyvin todennäköistä. Työntekijän kantaman viruksen geneettinen koodi oli lähempänä minkkien viruksen koodia kuin ihmisissä todetun viruksen koodia.

Maan hallitus kertoi lausunnossaan, että vasta-ainetestejä aletaan tehdä kaikissa maan minkkitarhoissa ja testaaminen tehdään pakolliseksi. Aiemmin testaus oli vapaaehtoista. Myös tarhoissa vierailut on kielletty.

Kissat mahdollisia levittäjiä

NCR-sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) nyt tutkitaan kissojen roolia mahdollisten tartuntojen levittämisessä minkkitarhojen välillä. Ainakin kolmen tarhojen alueella olleen kissan on todettu kantaneen virusta.

Tarhojen on huolehdittava, että kissat pysyvät omalla tarhalla, mutta ongelma on, että niillä käy myös villikissoja minkinruualla herkuttelemassa.

Minkkitarhaus on kiistanalaista Alankomaissa, sillä korkein oikeus määräsi 2016, että minkkien kasvatus on lopetettava 2024 mennessä.

Tähän mennessä koronakuolemia on maassa raportoitu 5 830 ja tartuntoja yhteensä 45 445.

Aiheesta aiemmin:

Tarhaaja otti tosissaan huolen koronan tarttumisesta minkkeihin, vaikka yllättyikin Hollannin tapauksista – "Ei sitä osannut odottaa"

Minkeillä koronaa Hollannissa – Suomessa turkistarhaajat saavat ohjeet varautumiseen