Trump uhkaa siirtää republikaanien puoluekokouksen, jos Pohjois-Carolina rajoittaa kokouksen suuruutta koronan takia

Puoluekokoukseen Pohjois-Carolinan Charlotteen odotetaan elokuussa 50 000 vierasta ja lehdistön edustajaa.

USA:n vaalit 2020
Donald Trump
Presidentti Donald Trump painostaa Pohjois-Carolinaa näyttämään vihreää valoa 50 000 republikaanien puoluekokousvieraalle elokuussa koronatilanteesta huolimatta.Gian Ehrenzeller / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi maanantaina, että hän siirrättää republikaanien puoluekokouksen pois Pohjois-Carolinasta, jos osavaltio yrittää rajoittaa kokouksen kokoa koronatilanteen takia.

Sarjatviittaamalla uhkauksensa Trump yrittää painostaa Pohjois-Carolinan demokraattista kuvernööriä Roy Cooperia ja tämän hallintoa.

– Tuhannet innokkaat republikaanit ja muut tekevät suunnitelmia kauniiseen Pohjois-Carolinaan matkustamisesta elokuussa. Heidän on saatava heti vastaus kuvernööriltä, voiko kokouspaikka ottaa kaikki vastaan, Trump vaati tviiteissään.

Presidentti jatkoi, että muussa tapauksessa republikaanien on etsittävä puoluekokoukselle toinen paikka. Samalla Pohjois-Carolina menettäisi kokouksen mukanaan tuomat työpaikat ja tulot.

Maanantaina kuvernöörin toimisto sanoi, että päätöksenteossaan se ottaa huomioon tieteen ja datan. Se sanoo olevansa yhteydessä republikaaniseen puolueeseen kokoussuunnitelmien toteuttamiseksi.

Puoluekokoukseen Charlottessa 24. elokuuta alkaen odotetaan 50 000 kokousvierasta ja lehdistön edustajaa. Osavaltiossa oli todettu maanantaihin mennessä 23 222 koronatapausta ja 744 kuolemaa.

Tapausten määrä on lähtenyt taas nousuun, kun osavaltio alkoi purkaa rajoituksia.

Kumpikin puolue joutuu varautumaan

Viime viikolla Pohjois-Carolinan terveysministeri Mandy Cohen viestitti republikaaniselle puolueelle (siirryt toiseen palveluun), että sen pitäisi ryhtyä varasuunnitelmiin. Cohenin mukaan puoluekokouksen järjestäminen suunnitellussa laajuudessa olisi haastavaa, jos koronatilanne pahenee.

The New York Times -lehden mukaan republikaaninen puolue (siirryt toiseen palveluun) taustakeskusteluissa myöntää, että se saattaa joutua tinkimään puoluekokoussuunnitelmistaan, vaikka julkisesti ei myönnäkään asiaa.

Lehden mukaan myös presidentti on pohdiskellut, voisiko kokouksen järjestää hotellin juhlasalissa jossain päin ripeästi rajoituksia purkaneessa Floridassa. Kokousta tuskin sopimussyistä siirretään pois Pohjois-Carolinasta, elleivät osavaltion viranomaiset kiellä sitä pitämästä kokonaan.

Demokraattinen puolue on jo joutunut siirtämään omaa kokoustaan heinäkuusta elokuuhun. Demokraattien kokous pidetään 17. elokuuta alkaen Wisconsinin Milwaukeessa. Puolue valmistautuu myös siihen, että sitä ei voida viedä läpi tavanomaisena kansankokouksena.

Puolue sanoo valmistelevansa oman kokouksensa läpiviemiseksi siihen virtuaalisia elementtejä.

Puoluekokouksissa kruunataan presidenttiehdokkaat syksyn vaaleihin. Niiden karnevaalitunnelma antaa tavallisesti potkua kampanjalle ja innostaa puolueen kannattajia. Siksi koronatilanteen vaatimat mahdolliset muutokset ovat vaikeita molemmille puolueille niellä.

Tästä pääset lukemaan Ylen päivittyvää koronaseurantaa

Pääset muihin Yhdysvaltain vaaleja koskeviin artikkeleihin täältä

Lähteet: AP, Reuters