Ei muutosta Burundin diktatuurissa: Valtaapitävän puolueen kandidaatti voitti presidentinvaalit

Oppositiopuolue syyttää hallitsevaa puoluetta vakavista vaalivilpeistä.

Burundi
Kuvassa kampanjoidaan Burundissa.
Burundin istuva presidentti Pierre Nkurunziza (oik) ja presidentiksi nouseva Evariste Ndayishimiye (vas.) vaalitilaisuudessa. AOP

Burundia hallitsevan puolueen kandidaatti Evariste Ndayishimiye on julistettu maan presidentinvaalien voittajaksi. Maan keskusvaalilautakunnan mukaan Ndayishimiye sai kaikkiaan 68,72 prosenttia äänistä.

Burundin oppositiopuolue CNL on kuitenkin kutsunut vaalitulosta farssiksi. Oppositiojohtaja Agathon Rwasa sai äänistä virallisten tulosten mukaan vain 24,19 prosenttia. Opposition mukaan vääristelemätön tulos olisi kuitenkin yli 50 prosenttia äänistä.

Oppositio sanoo aloittavansa oikeustoimet vaalitulosta vastaan. Sen mukaan vaaleissa oli vakavia vilppejä, muun muassa ennakkoon täytettyjä vaaliuurnia, äänestäjien häirintää ja opposition jäsenten pidätyksiä.

Burundi ei päästänyt kansainvälisiä tarkkailijoita maahan. Maassa olevien länsidiplomaattien mukaan virallisia tuloksia on syytä epäillä.

Pelkona on, että eripura saattaa johtaa vakaviin väkivaltaisuuksiin, kuten 2015 vaalien jälkeen kävi.

Kenraali presidentiksi

Ndayishimiye, 52, on entinen armeijan kenraali, jonka hallituspuolue CNDD-FDD valitsi korvaamaan istuvan presidentin Pierre Nkurunzizan. Nkurunziza on hallinnut maata itsevaltaisin ottein sitten 2005 saakka. Hänen uskotaan pysyvän Ndayishimiyen taustalla.

– Hänestä tulee pelle, arvioi maanpaossa elävä burundilaisjournalisti Jean Baptiste Bireha nousevaa presidenttiä.

Nkurunzizan kolmas kausi kirvotti väkivaltaisuuksia 2015. Ainakin 1 200 ihmistä kuoli ja noin 400 000 pakeni maasta.

Burundin hallitus ei suvaitse toisinajattelijoita. Burundilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 750 opposition kannattajiksi syytettyä ihmistä on kuollut ja 550 kadonnut viiden viime vuoden aikana.

Pelkästään tammi-maaliskuussa raportoitiin 67 surmasta.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Nkurunzizan valtakaudella Burundi erosi Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta, joka tutkii maassa tapahtuneita vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Burundi on lisäksi ajautunut syviin ristiriitoihin sitä aiemmin lainoittaneen EU:n kanssa.

Burundi tunnetaan samankaltaisesta verisestä lähihistoriasta kuin pohjoisnaapurinsa Ruanda, jossa hutut surmasivat satoja tuhansia tutseja ja maltillisia hutuja vuoden 1994 kansanmurhassa.

Burundissa hutupresidentin murha samoihin aikoihin sytytti pitkällisen sisällissodan hutukapinallisten ja tutsijohtoisen armeijan välillä ja noin 300 000 ihmistä kuoli.

Aiheesta aiemmin:

Koronakriisi luo diktatuureille paineita, kun Kiinan rahahanat menevät kiinni – Itä-Afrikan Burundin vaaleissa pientä toivoa muutoksesta