1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelualueet

Uuden luonnonsuojelualueen valmistelu tuli yllätyksenä Pohjanmaan liitolle: "Merenkurkkuun ei tarvita lisää luonnonsuojelualueita"

Pohjanmaan liiton mukaan tiedonkulku on ollut puutteellista.

Uusi luonnonsuojelualue tulisi kaikiaan kuuden rannikon kunnan alueelle. Kuva: Anna Wikman / Yle

Merenkurkkuun suunnitteilla oleva luonnonsuojelualue ei ole Pohjanmaan liiton mieleen. Tieto ympäristöministeriön suunnitelmista tuli liitolle täytenä yllätyksenä.

Liiton mielestä tiedonkulku asiasta on ollut puutteellista ja se kirjelmöi tiedonkulusta ministeriölle ja Metsähallitukselle.

Pohjanmaan liitto pitää ministeriön vaitonaisuutta valmistelun aloittamisesta valitettavana. Valmistelu vaikuttaa sekä Pohjanmaan maakuntakaavan 2040 että Suomen merialuesuunnitemaan 2030.

Liiton mielestä tiedon pitäisi kulkea viranomaiselta toiselle jo varhaisessa vaiheessa valmistelua, jolloin esimerkiksi kaavoitusprosesseista tulisi mahdollisimman tehokkaita.

Ympäristöministeriö ilmoitti toukokuun alussa aloittavansa uuden luonnonsuojelualueen valmistelunMerenkurkkuun. Alue ulottuisi Korsnäsin, Maalahden, Mustasaaren, Uudenkaarlepyyn, Vaasan ja Vöyrin alueille.

Pohjanmaan liiton mukaan pääosa alueista sisältyy Natura 2000 -verkostoon ja Merenkurkun maailmanperintöalueeseen. Maailmanperintöaluetta ei ole nykyisellään varattu luonnonsuojeluun.

Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen mielestä Merenkurkkuun ei tarvita lisää luonnonsuojelualueita.

Lue lisää:

Merenkurkkuun on tulossa uusi luonnonsuojelualue