Porvoo puoltaa uuden laitoksen rakentamista Kilpilahteen – kaupunginhallitus antoi yksimielisen lausunnon

Porvoo kaupunginhallitus käsitteli laitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa ja antoi siitä yksimielisen lausuntonsa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Öljyn ja kaasun jalostus ja myynti
Perhe istuu laiturilla kalastamassa Porvoon öljyjalostamon siintäen taivaanrannassa.
Porvoon kaupunki aikoo aktiivisesti edistää uuden laitoksen toteutumista.Henrietta Hassinen / Yle

Porvoo puoltaa uusiutuvia polttoaineita valmistavan laitoksen rakentamista Porvoon Kilpilahden teollisuusalueelle.

Kaupunginhallitus antoi yksimielisen lausunnon laitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Porvoon mukaan pelkästään laitoksen rakentamisella olisi merkittävä työllistävä vaikutus, useita tuhansia työvuosia. Lisäksi se tukisi uusiutuvien polttoaineiden tuotantoa Porvoossa ja olisi tärkeä askel kohti Kilpilahden alueen muuttumista todelliseksi bio- ja kiertotalousalueeksi. Porvoo aikoo myös aktiivisesti edistää investoinnin toteutumista.

Vireillä olevassa hankkeessa suunnitellaan uusiutuvia polttoaineita valmistavan NEXBTL-laitoksen rakentamista Porvoon Kilpilahden teollisuusalueelle. Hanke käsittää muun muassa NEXBTL-laitoksen, uuden vetylaitoksen, jäteveden esikäsittelyn, varastosäiliöt ja turvasoihdun.

Laitos käyttäisi raaka-aineinaan eläinrasvoja, kasvirasvoja ja erilaisia jätevirtoja. Laitoksen tuotteita olisivat esimerkiksi uusiutuva propaani, uusiutuva teollisuusbensiini sekä uusiutuvat lentopetroli ja diesel.