Poliisi tutkii Espoon Mäkkylän räjähdystä kahtena murhan yrityksenä – Poliisipartion avatessa asunnon oven oviaukossa laukesi räjähde

Poliisin mukaan asunnosta löytynyttä kuollutta miestä epäillään poliisimiehiin kohdistuneista murhan yrityksistä.

räjähdykset
Asunto, jossa räjähti 25.5.2020.
Tältä näytti Mäkkylässä tiistaiaamuna.Kristiina Lehto / Yle

Espoon Mäkkylässä tapahtui räjähdys normaalin poliisioperaation yhteydessä maanantai-iltana noin puoli yhdeksän aikaan. Poliisipartion avatessa asunnon oven oviaukossa laukesi räjähde.

Kaksi poliisia loukkaantui, kun he menivät asuntoon sisään. Molempien vammat vaativat sairaalahoitoa, mutta heidän ei tarvinnut jäädä sairaalaan.

Poliisi löysi asunnosta kuolleen miehen. Poliisin mukaan hän on syntynyt vuonna 1979, ja häntä epäillään poliisimiehiin kohdistuneista murhan yrityksistä.

Keskusrikospoliisi tiedotti tiistaiaamuna, että tutkii tapausta kahtena murhan yrityksenä. Lisäksi asiassa tehdään kuolemansyyn selvittäminen.

– Epäilyn mukaan räjähteet oli asetettu ovelle vahingoittamistarkoituksessa, mutta tutkinta on niin alkuvaiheessa, ettei esimerkiksi motiivia tekoon voida arvioida. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan mitään viitteitä siitä, että asia kytkeytyisi esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai terrorismiin, sanoo rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista.

Töyrään mukaan tämän hetkisten tietojen mukaan kyse on yksittäistapauksesta, eikä siihen liity muita ihmisiä.

– Tapaus liittyy yhden ihmisen elämään ja hänen toimintaansa. Tässä ei ole pelkoa tai riskiä mistään laajemmasta, vaan tämä on yksittäinen tapaus, yhden ihmisen elämänkaaren päätös, Töyräs toteaa.

Töyräs kertoi Ylelle, että tapauksen perustiedot ja taustat ovat poliisilla tiedossa, mutta niistä ei kerrota tässä vaiheessa enempää.

– Selvää on se, että poliisi sai tehtävän mennä asuntoon tarkistustehtävälle ja siitä tämä homma lähti liikkeelle.

Poliisi jatkaa tapauksen esitutkintaa.

Asukas: Mäkkylän alue on kuin lintukoto

Kadun toisella puolella asuva Hanne Similä kertoo huomanneensa eilen illalla karhuryhmän autot lenkille lähtiessään.

– Ihmetytti, mitä on tapahtunut. Mutta ymmärsin, että vakavaa täytyy olla, ei muuten pommiryhmän autot olisi paikalla.

Similän mukaan koko Mäkkylän alue on kuin lintukoto, jossa ei koskaan tapahdu mitään.

Tapahtuneesta jäi Similälle outo olo. Lisäksi hän kiittelee viranomaisia asioiden hienosta hoitamisesta.

Asunto, jossa räjähti 25.5.2020.
Mäkkylän räjähdystä tutkitaan kahtena murhanyrityksenä.Kristiina Lehto / Yle

Poliisi eristi eilen illalla alueen ja kehotti sivullisia pysyttelemään poissa lähialueelta. Kerrostalon 20 huoneiston asukkaat evakuoitiin hotellimajoitukseen.

– Räjähdystä seurasi useamman tunnin kestänyt operaatio, kun poliisi selvitti asunnon turvallisuutta. Tässä yhteydessä tehtiin myös päätös asuintalon evakuoimisesta, Töyräs sanoo.

Tapauksen tutkinnanjohto siirtyi Länsi-Uudenmaan poliisilta Keskusrikospoliisille, koska tehtävässä loukkaantui poliiseja.

Poliisi tiedotti aamuyöllä, että asunnon tarkastaminen oli vielä kesken.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi tapausta Twitterissä. Hän toivoo loukkaantuneille poliiseille pikaista toipumista.

Maanantai-iltana Mäkkylässä räjähti poliisioperaation yhteydessä.

Lue myös:

Espoossa räjähdys poliisioperaation yhteydessä, asunnosta löytyi yksi kuollut, kaksi poliisia loukkaantui