1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Iijoen tulvahuippu ajoittuu näillä näkymin loppuviikolle – vaikka vesi on katkonut teitäkin, se tuskin nousee ennätyslukemiin

Tulva on tällä hetkellä näkyvin Pudasjärven Jongunjärven ympäristössä, jossa vesi on voinut nousta usealle tielle.

Iijoen kevättulvasta ennustettiin tänä vuonna jopa runsasta Koillismaalla olleen suuren lumimäärän vuoksi. Viileä kevät ja viimeisimpien päivien vähäiset sateet ovat jarruttaneet veden nousua jonkin verran. Kuvistuskuva. Kuva: Yle

Iijoen tulvahuippua odotetaan loppuviikolle tai viikonvaihteeseen, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksesta. Yhä vahvemmin näyttää siltä, että tulvasta tulee aiemmin keväällä ennustettua maltilisempi, eikä vesi nouse viiden vuoden takaisiin korkeuksiin.

Vaikka lämpötila nousi viikonvaihteessa Koillismaallakin pariinkymmeneen asteeseen kiihdyttäen näin lumen sulamista, ei tällä viikolla ole kuitenkaan luvassa rankkoja sateita, jotka voisivat lisätä vesimäärää.

Pudasjärvellä Jongunjärven ympäristössä teitä on kuitenkin jo tällä hetkellä poikki ja rantarakennukset voivat olla edelleen vaarassa kastua. Yllätyksiä ei näillä näkymin ole kuitenkaan tulossa.

– Jos kiinteistöt ovat pysyneet kuivana vuoden 2015 tulvassa, pysyvät ne nytkin, Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantutinja Timo Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan alueen teistä Länsirannantie on ollut veden vuoksi suljettuna. Vesi on noussut todennäköisesti myös joillekin pienille teille ja yksityisteille.

– Ihmisiä voi olla Jongunjärven alueella motissa. Asukkaat ovat kuitenkin osanneet varautua tähän.

Kuusamossa tulvahuippu on kesäkuun alkupuolella. Siellä vesistöjen pinta voi nousta korkeimmalle tasolle vuosikymmeniin. Karjalainen arvioi, että Kuusamossa rakennukset on sijoitettu korkeammalle maastoon kuin esimerkiksi Pudasjärvellä ja siten tulvavahinkojen riski ei ole Iijoen kaltainen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)