Kokkolan kaupunki arvioi: Työttömyys voi kaksinkertaistua

Kaupunginhallitus perui koronalomautukset

Kokkola
Suljettu liiketila kauppakeskus Chydeniassa
Kokkolan kaupunki ennakoi talouskriisin laajenevan syksyllä kotimaisesta kulutuksesta suurteollisuuteen. Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kokkolan kaupunki arvioi, että työttömyys kääntyy voimakkaaseen kasvuun ensi vuonna. Koronakriisin vaikutuksesta työttömyysaste voi ensi vuonna jopa kaksinkertaistua nykyisestä ja nousta 13-15 prosenttiin.

Vaikka Kokkolassa on toistaiseksi ollut keskimääräistä vähemmän lomautuksia ja irtisanomisia, talouskriisin uskotaan syksyllä laajenevan kotimaisen kulutuksen lisäksi suurteollisuuteen.

Epidemian arvioidaan heikentävän tänä vuonna kaupungin taloutta 15 miljoonalla eurolla, esimerkiksi työmarkkinatuen kustannukset kaupungille ovat jo nousseet 30 prosenttia.

Koronakriisin talousvaikutuksista toipuminen kestää kaupungin arvion mukaan kolmesta neljään vuotta.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina tulevien budjettisuunnittelua. Lähtökohdat ovat vaikeat, koronamenot syövät taseesta edellisten vuosien ylijäämät ja enemmänkin. Taseeseen jää 2-4 miljoonaa alijäämää, jotka on lain mukaan katettava seuraavan neljän vuoden kuluessa.

Kokkola perui lomautukset

Kokkolan kaupunki peruu suunnitellut lomautukset. Koronarajoitusten purkautuessa yt-neuvotteluissa esitettyjä perusteita lomautuksille ei enää ole.

Kaupunki antoi huhtikuussa lomautusilmoituksen yli 300 työntekijälle. Lomautusten oli suunniteltu kestävän pääsääntöisesti neljä viikkoa.

Henkilöstön määrää on jo sopeutettu sillä, että määräaikaisten ja sijaisten käyttö on korona-aikana vähentynyt merkittävästi, edelleenkään määräaikaisia työntekijöitä ei oteta kuin vain erittäin painavista syistä.