Puolueilla on jo satoja kuntavaaliehdokkaita Savo-Karjalassa – kampanjointiin odotetaan digiloikkaa, mutta nuoria ehdokkaita kaivataan

Ehdokaslistat täyttyvät vähitellen. Kuntatalouden pulmat nousevat isoksi vaaliteemaksi.

kuntavaalit
Nainen kirjoittamassa ehdokkaansa numeroa äänestyslipukkeeseen.
Kuntavaalit järjestetään ensi keväänä huhtikuun 18. päivä. Vaaleihin on nyt alle 11 kuukautta aikaa. Kuvituskuva.Tero Kyllönen / Yle

Puolueet valmistautuvat Savo-Karjalassa jo hyvää vauhtia ensi kevään kuntavaaleihin. Puolueilla on tiedossaan alueella jo yhteensä satoja ehdokkaita.

Keskusta on ylivoimaisesti suurin kuntapuolue Savo-Karjalassa. Se sai viime kuntavaaleissa 30 prosentin kannatuksen ja läpi yli 350 ehdokasta.

Ylen puolueiden piireille tekemän kyselyn mukaan kuntavaalityötä tehdään jo täyttä päätä. Keskustalla on Savo-Karjalassa tiedossa jo noin 140 ehdokasta kun viime kuntavaaleissa puolueella oli alueella yhteensä 900 ehdokasta.

Koronan vaikutus puolueiden ja ehdokkaiden vaalityöhön ja kampanjointiin ensi keväänä on vielä arvoitus. Nyt ennakoidaan merkittävää digiloikkausta.

– Voi olla, että nyt on viimein tulossa vaalit joissa erityisesti suurissa kaupungeissa sosiaalinen media lyö lopullisesti läpi. Aika monet vaalithan tätä on jo ennustettu, sanoo Pohjois-Savon keskustan toiminnanjohtaja Kimmo Valta.

– Ennakoin, että kuntalaisille tuotetaan digitaalista kohdennettua vaaliviestintää ja sisältöjä. Ne ovat sitten käytettävissä kunkin valinnan mukaisesti. Perinteisten yleisötilaisuuksien ja henkilökohtaisten kasvokkain kohtaamisen tarve ei kuitenkaan häviä, miettii Savo-Karjalan kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi.

Nuoria ehdokkaita kaivataan mukaan

Savo-Karjalan toiseksi suurin kuntapuolue on tällä hetkellä SDP. Demareilla on noin 200 valtuutettua. Puolueella on nyt tiedossa varmoja kuntavaaliehdokkaita noin sata ja samassa luvussa on myös vasemmistoliitto.

– Nuoria ehdokkaita olisi hyvä olla laajasti ja he voisivat tuoda omaa tyyliään kampanjointiin. Erityisesti videomateriaali tulee odotettavasti lisääntymään. Lyhyet tietoiskut ja esittelyt videoklippeinä täyttävät somevirtaa, sanoo Savo-Karjalan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Tuomas Timonen.

– Verkkotapahtumia tulee varmasti olemaan paljon enemmän kuin neljä vuotta sitten. Uskon ja toivon, että uusilla kampanjointitavoilla saavutetaan uusia ihmisiä, joita ei tavoiteta toriteltoilla ja makkaratarjoilulla, sanoo Savo-Karjalan vasemmiston toiminnanjohtaja Jaakko Turunen.

Perussuomalaiset sai viimeksi Savo-Karjalassa läpi noin sata valtuutettua. Ehdokkaita on jo listoilla ja puolue tavoittelee täysiä listoja jokaiseen kuntaan.

– Jokaisella puolueella on haasteita löytää ehdokkaita ja saada täydet listat. Meillä linja on selkeä ja ehdokkaaksi haluavan on helppo tehdä valinta, arvioi perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Henri Uljonen.

Kuntatalous nousee isoksi vaaliteemaksi

Ehdokasasettelu on Savo-Karjalassa hyvässä vauhdissa myös kokoomuksella ja kristillisdemokraateilla. Molemmilla puolueilla on tiedossa jo varmoja nimiä.

– Ehdokashankinnassa on isoja eroja kuntien kesken. On helpompi saada ehdokkaita siellä missä olemme menestyneet hyvin. Yleensä ehdokkaan saaminen vaatii enemmän kuin yhden keskustelun, kertoo kristillisdemokraattien Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Raija Iskanius.

Vihreillä ensimmäiset ehdokkaat asetaan kesäkuun aikana. Yksi varma vaaliteema on kuntatalous ja sen näkymät lähivuosille.

– Viimeksi meillä oli 134 ehdokasta. Tavoitteena on saada viime vaaleja isompia ehdokaslistoja ja uusia kuntia joissa voi äänestää meitä, sanoo Savo-Karjalan vihreiden toiminnanjohtaja Ville Elonheimo.

Kevään 2017 kuntavaaleissa valittiin Savo-Karjalassa yhteensä 909 kunnanvaltuutettua. Kolmen kärki oli tuolloin keskusta, 359 paikkaa, SDP, 197 valtuutettua, ja perussuomalaiset, 102 paikkaa.

Muista puolueista kokoomus otti 99 paikkaa, vasemmistoliitto 69 paikkaa, kristillisdemokraatit 40 paikkaa ja vihreät sai 40 valtuutettua. Lisäksi muut ryhmät saivat valtuustoihin yhteensä kymmenen edustajaa.

Ensi kevään kuntavaalit pidetään 18. huhtikuuta eli vaaleihin on nyt kymmenen ja puoli kuukautta.