Hyppää sisältöön

Kirjastosta lainataan yhä äänilevyjä vaikka digitaalisiakin vaihtoehtoja olisi tarjolla

Myös videotallenteissa perinteisten formaattien lainamäärät ovat moninkertaisia digitaalisiin verrattuna.

Vuonna 2019 koko Suomen kirjastoissa tehtiin yhtensä reilut 2 300 000 äänilevyjen lainausta. Digitaalisia äänitallenteita lainattiin vajaat 420 000 kertaa. Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Perinteiset musiikki- ja videotallenteet pitävät pintansa kirjastoissa, vaikka digitaaliset vaihtoehdot niiden rinnalla ovat lisääntyneet.

Muun muassa Kirjastokino (siirryt toiseen palveluun)-palvelussa elokuvia ja sarjoja voi katsoa verkossa kirjastokortilla kirjautumalla. Palvelu on käytössä 113 kirjastossa ympäri Suomen. Riihimäen ja Hyvinkään seudun Ratamo-kirjastot ottivat Kirjastokinon käyttöön syksyllä 2019.

Riihimäen musiikkiosaston osastopäällikkö Olli Setälä kertoo, että Ratamo-kirjastojen alueella Kirjastokinon elokuvia on katsottu kuluvan vuoden aikana reilut 3 200 kertaa. Samassa ajassa fyysisiä videotallenteita lainattiin 28 000 kertaa.

– Valtaosa Kirjastokinossa katsotuista elokuvista näyttäisi olevan lasten elokuvia. Mutta kyllä tilastoista näkee, että myös aikuisille suunnattuja elokuvia on lainattu jonkin verran.

Setälän mukaan sisällön määrä Kirjastokinossa kasvaa jatkuvasti. Digitaaliset tallenteet eivät kuitenkaan vielä pitkään aikaan tule syrjäyttämään fyysisiä tallenteita kirjastojen hankinnoissa.

– Ne ovat hyvä lisäpalvelu kirjastojen asiakkaille. Musiikin puolellahan vastaava striimauspalvelu on myös ollut kirjaston asiakkaiden käytössä, kertoo Setälä.

Myös musiikkitallenteissa perinteiset CD-levyt ja äänitteet ovat kirjaston käyttäjien suosiossa. Koko maan kirjastoissa fyysisiä äänitteitä lainattiin vuonna 2019 lähes viisi kertaa enemmän kuin digitaalista musiikkia.