Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on niin heikko?

Jo ennen koronakriisiä terveydenhuolto oli yhdysvaltalaisten suurin huolenaihe, sanoo Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Potilasta tuotiin Wyckoff Heightsin sairaalaan Brooklynissä, New Yorkissa huhtikuun 1. päivänä. Kuva: Justin Lane / EPA

Koronakriisi on tehnyt aikaisempaa näkyvämmiksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat.

Viruksen lisäksi monia pelottaa hoidosta koituva hinta. Huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan yksi seitsemästä yhdysvaltalaisesta kertoi, ettei edes halua hakeutua koronahoitoon, koska se maksaisi liikaa.

– Jo ennen koronakriisiä yhdysvaltalaisten suurin huoli on vuosikausia ollut terveydenhuolto: sen saatavuus ja onko siihen varaa, Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén sanoo.

Lisäksi Yhdysvalloissa liittovaltion laki ei velvoita yrityksiä maksamaan sairauspoissaoloista. Siksi korostuu riski, että palveluammateissa työskennellään hieman sairaana ja tartutetaan virusta eteenpäin.

Kymmenen vuotta sitten kongressi hyväksyi presidentti Barack Obaman hallinnon terveydenhuoltouudistuksen, jonka avulla saatiin sairausvakuutus useammalle amerikkalaiselle.

– Toisaalta Obamacare ei onnistunut toivotusti kääntämään Yhdysvaltain terveydenhuollon kustannuksia alas, Vilén kertoo.

Obaman hallintoa radikaalimmalla linjalla terveydenhuollon uudistamisessa on esimerkiksi Bernie Sanders, joka kuului demokraattipuolueen kärkiehdokkaisiin tämän vuoden presidenttikisassa. Sanders vaatii, että terveydenhuoltojärjestelmä muutettaisiin kokonaan julkisesti rahoitetetuksi.

– Hyvin jännä nähdä, että kun koronakriisi toi kaikkien nähtäville ongelmia, muuttaako se mielipideilmaistoa entisestään julkisesti rahoitetulle terveydenhuoltojärjestelmälle myönteisemmäksi, Paula Vilén sanoo.

Kuuntele Pekka Vahvasen toimittama Mistä maailma puhuu -podcast täältä: