1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hei muumit! Vantaalle suunnitellaan elämyspuistoa, jonka yhtenä vetonaulana olisivat muumi-hahmot

Backaksen kartanomiljööseen suunnitellaan elämyspuistoa, jonka yhtenä osana olisi muumiteemainen sisäpuisto.

Muumi-hahmot keikistelevät Naantalin Muumimaailmassa kesällä 2015. Arkistokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vantaan Backaksen alueelle suunnitellaan elämyspuistoa, jossa yhtenä teemana olisivat suomalaisille tutut Muumi-hahmot.

Alueelle suunnitellaan Muumi-sisäpuiston lisäksi noin 2 000 henkilön tapahtumakeskusta, joka palvelisi yritystapahtumia ja konsertteja sekä tv- ja elokuvatuotantoja. Lisäksi alueen ravintola- ja ulkoilupalveluja halutaan kehittää.

Hankkeen takana on Naantalin muumimaailmasta tuttu Livson Group -yritys sekä HOK-Elanto kartanoalueen maanomistajana. Livson Group neuvottelee vielä mahdollisten muiden osapuolien kanssa.

– Olemme etsineet pääkaupunkiseudulta mahdollisimman luonnonläheistä ja kaunista aluetta, joka sopisi niin Muumi-teemalle kuin myös muuhun vapaa-ajan matkailuun ja ulkoiluun. Pääkohderyhmänä Backaksen elämyspuistolle ovat niin kotimaiset kuin ulkomaiset perheet, sanoo toimitusjohtaja Tim Livson Livson Gropista.

Livson painottaa, että Backaksen elämyspuiston on tarkoitus tarjota sisältöä aina lastenkulttuurista korkeakulttuuriin.

Arvioidut kokonaiskustannukset ovat useita kymmeniä miljoonia. Mikäli kaikki sujuu hyvin, elämyspuisto voisi Livsonin mukaan avautua vuonna 2023. Asioista on Livsonin mukaan neuvoteltu eri osapuolten kesken noin vuoden verran.

Toteutuessaan elämyspuisto työllistäisi Livsonin mukaan kymmeniä vakituisia ja satoja kausityöntekijöitä.

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Backaksen kartanoalueen suojelukaavan noin viikko sitten. Livson Group pitää suojelukaavaa hyvänä asiana. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Vantaan kaupunki puoltaa elämyspuistoa

Vantaan kaupunki ei ole mukana elämyspuistossa taloudellisesti, vaan se on maanomistajan ja elämyspuistoyrittäjän keskinäinen asia. Kaupunki mahdollistaa hankkeen toteutumisen kaavoitusta ja kunnallistekniikkaa edistämällä.

– Vantaan kaupunki auttaa ratkaisua omalla kaavoitus- ja suunnittelutyöllä, sanoo kaupunkiympäristösta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Backaksen historiallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kartanonmäki on suojeltu. Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen suojelukaavan noin viikko sitten.

Apulaiskaupunginjohtaja Penttilä pitää lentokentän läheisyyttä ja ulkomaisten turistien lyhyitäkin vierailuja merkittävinä. Vantaa on toiseksi suurin hotellikaupunki Suomessa, joten lähellä sijaitsevat nähtävyydet ja tapahtumapaikat ovat matkailijoille tärkeitä. Backaksen alue sijaitsee lähellä sekä lentokenttää että Aviapolista, joten se olisi yksi hyvä lisäkohde.

– Pääkaupunkiseudun 1,5 miljoonaa asukasta on tietysti on myös yksi hyvä ryhmä, josta saadaan asiakkaita tämän tyyppisiin kohteisiin. Ymmärrämme, että muumimaailma haluaa keskelle pääkaupunkiseutua, Penttilä toteaa.

Penttilän mukaan lapsille ja lapsiperheille sekä koululaisryhmille suosittu kohde on myös tiedekeskus Heureka. Toiveissa on saada Backaksen elämyspuiston lisäksi lähelle myös ilmailumuseo.

Kaupunki laatii parhaillaan asemakaavaa. Osin toteutuminen on toimijoista kiinni, mutta Penttilä uskoo, että muumeja tallustelee alueella muutaman vuoden päästä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Näkymä Backaksen alueelle koilisesta. Kuva: Avanto Arkkitehdit Oy