Infektiopäivystysten toimintaa supistetaan, tehovalvonnan koronapaikkoja vähennetty – Kymenlaakson sairaalat palaavat kohti normaalia

Hyvä käsihygienia ja turvavälit ovat edelleen tarpeen, muistuttaa johtajaylilääkäri.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Kymenlaakson keskussairaalan infektiopäivystyksen opastekyltti
Infektio-oireisia potilaita hoidetaan jatkossakin omissa päivystyksissään. Kymsote aikoo kuitenkin pohtia, tarvitaanko päivystyksessä öisin lääkäriä.Pyry Sarkiola / Yle

Kymsote on alkanut purkaa koronaepidemian varalta tehtyjä poikkeusjärjestelyjä. Esimerkiksi erillisten infektiopäivystysten toimintaa aiotaan lähiaikoina supistaa yöajalta.

Infektiopäivystykset palvelevat vuorokauden ympäri Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa, mutta kävijöitä on ollut yöaikaan vain vähän.

– Olemme näinä päivinä tekemässä suunnitelmia siitä, voitaisiinko yöllinen, pelkästään infektiopäivystykseen varattu lääkäri vetää pois, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Päiväkirurgia käynnistynyt

Mäntymaan mukaan lähes kaikissa Kymsoten toiminnoissa pyritään hiljalleen kohti normaalia.

Poikkeuksena on suun terveydenhuolto, jonka toimenpiteet vaativat erityistä suojautumista. Kiireettömät suun terveydenhuollon ajat on tällä hetkellä peruttu heinäkuun loppuun asti.

Esimerkiksi kiireetöntä leikkaushoitoa on sen sijaan hiljalleen käynnistetty toukokuun alusta lähtien.

– Esimerkiksi päiväkirurgisia toimenpiteitä tehdään, mutta niitä tehdään vähän eri tiloissa kuin normaaliaikana. Lisäksi koko ajan valmistaudutaan uuteen G-sairaalaan muuttoon, joka on edessä jo kuukauden päästä.

Keskussairaalan uuteen G-taloon voit tutustua tarkemmin tässä jutussa.

Tehohoidolla lisätiloja

Kymsoten tehohoidolla on tällä hetkellä käytössään normaaliaikojen paikkamäärä: viisi tehohoitopaikkaa ja kahdeksan tehovalvonnan paikkaa.

Koronakriisin noustessa tehovalvontapaikkoja oli enimmillään kymmenen, ja myös tehohoitopaikkojen lisäämiseen varauduttiin.

– Tällä hetkellä paikkaluku on normaaliaikojen paikkaluku, mutta siellä on hiukan tavallista vahvempi hoitajamiehitys siltä varalta, että sattuisi tulemaan tehohoitoa tarvitseva koronapotilas, Mäntymaa kertoo.

Paikat on myös sijoiteltu tavallista väljemmin, osin leikkaushoidon tiloihin. Järjestelyn tarkoituksena on se, että mahdolliset koronapotilaat voidaan eristää muista potilaista.

Jonot kasvaneet, mutta eivät normaalitahtiin

Kun toiminta palaa kohti normaalia, alkaa myös koronan aikana kertyneiden jonojen purkaminen. Mäntymaan mukaan hoitojonot eivät ole kasvaneet aivan yksi yhteen sen kanssa, kuinka pitkään toiminnot ovat olleet suljettuina.

Esimerkiksi terveysasemilta ja työterveydestä on tullut koronaepidemian aikana tavallista vähemmän lähetteitä eteenpäin.

– Totta kuitenkin on, että potilaita kertyy ja jonot pitkittyvät. Lisäksi henkilökunta pitää kesälomat kesäloma-aikana mahdollisimman normaalisti. Emme myöskään tiedä, tuleeko koronan toista aaltoa kesällä, syksyllä tai myöhemmin vai tuleeko sitä koskaan, Mäntymaa sanoo.

Valmiuslain voimassaoloaikana terveydenhuolto on voinut joustaa tietyistä hoitoonpääsyn määräajoista eli esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti potilaan täytyy päästä kiireettömään hoitoon.

– Hoitotakuun määräajat tulevat varmasti monessa toiminnassa paukkumaan. Poikkeuslait ovat toistaiseksi kesäkuun loppuun saakka voimassa, ja sinä aikana hoitotakuun normaaliajat eivät ole voimassa. Emme toistaiseksi tiedä, miten ministeriö suhtautuu siihen, miten nopeassa tahdissa hoitojonot pitää kuroa kiinni koronaepidemian jälkeen, Mäntymaa sanoo.

Tiistaina varmistui yksi uusi tartunta

Kymenlaakson koronavirustilanne on ollut pitkään tasainen. Maakunnassa elettiin puolitoista viikkoa ilman yhtään uutta, varmistunutta tartuntaa, kunnes tiistaina 26. toukokuuta tuli tietoon yksi uusi tartunta.

– Suomessa on ollut alueita, joissa on ollut pitkään rauhallista. Sitten tulee ehkä yksi tai kaksi tapausta, jolloin todetaan, että varuillaan pitää olla. Nämä yleiset säännöt, kuten käsihygieniasta huolehtiminen, etäisyyksien pitäminen ja turhan liikenteen välttäminen ovat edelleen erittäin suositeltavia ja tarpeellisia, Mäntymaa muistuttaa.

Kymsotessa on todettu nyt yhteensä 41 testissä varmistunutta koronavirustartuntaa.

Näytteitä Kymsote oli maanantaihin mennessä ottanut yhteensä 2661, joista 247 viimeisen viikon aikana.

Lue myös:

Tuoreimmat koronavirusuutiset Kymenlaaksosta

Tuoreimmat koronavirusuutiset

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus