Tutkijat kaipaavat havaintoja harvinaisista sienistä – tunnistaisitko sinä hytymaljakkaan tai mörskyn?

Sieniatlas-sivusto peräänkuuluttaa tänä vuonna havaintoja poimu- ja silokellomörskystä.

sienet
Vanhempi hytymaljakas-sieni Vetelissä Keski-Pohjanmaalla
Hytymaljakas-sienestä kaivattiin tietoja vuonna 2017, mutta edelleen siitäkin tehdyt havainnot voi kirjata Sieniatlas-sivustolle.Raila Paavola / Yle

Veteliläinen Jari Lassila törmäsi metsässä kulkiessaan erikoiseen sieneen, jota ei tunnistanut.

Hän laittoi sienestä kuvan facebookiin ja googletteli, mistä mahtaisi olla kyse. Kävi ilmi, että kyseessä oli hytymaljakas – harvinainen sieni, jota Sieniatlas-tietokantakin etsintäkuulutti kolme vuotta sitten.

– Katsoin ensin, että siinä on lahonnut puunkanto, mutta tarkemmin katsoessa huomasin, että kyseessä oli jonkunlainen sieni.

Lassilan metsästä löytämät hytymaljakkaat ovat noin nyrkin kokoisia. Niitä kasvaa samalla paikalla kymmenkunta.

Sienet ovat suklaan värisiä ja keskellä on musta kansi.

– Sisällä on kirkasta hyytelöä.

Sieniatlaksessa ei ole tähän asti ollut kirjattuna hytymaljakasesiintymiä Keski-Pohjanmaalta. Lassilan kirjaama havainto on ensimmäinen.

Löllö kotelosieni

Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halme kertoo hytymaljakkaan kuuluvan kotelosienten ryhmään. Kotelosieniä on Suomessa joitain tuhansia lajeja, joista suuri osa tunnetaan huonosti. Suurin osa lajeista on lisäksi hyvin pieniä.

– Yhden – kahden millin kokoisia.

Hytymaljakas kerää lumien sulamisen aikaan kosteutta itseensä ja käyttää sitä sitten hyväkseen lisääntyessään.

– Se on sellainen löllö. Kun varasto kuivuu, sieni muuttuu kurttuisen näköiseksi ja häviää näkyvistä, Halme sanoo.

Nuoria hytymaljakas-sieniä Vetelissä Keski-Pohjanmaalla
Hytymaljakas on luokiteltu hitaasti väheneväksi, mutta ei uhanalaiseksi lajiksi.Raila Paavola / Yle

"Hitaasti vähenevä"

Hytymaljakas on yksi ensimmäisistä lajeista, joita Sieniatlas etsintäkuulutti (siirryt toiseen palveluun). Harvinaisesta sienestä saatiin havaintoja lähes joka puolelta maata.

– Pohjoisimmat esiintymät ovat Rovaniemellä ja Järvi-Suomessa, Mikkelin luona, on melko suuri alue, jossa sienestä ei ole yhtään havaintoa.

Hytymaljakas luokitellaan maailmanlaajuisesti väheneväksi lajiksi, mutta ei uhanalaiseksi. Uhanalaisuusarvioinneissa se on nostettu sellaisten lajien joukkoon, joiden tilanne on huononemassa.

– Oma arvioni on, että se on hitaasti vähenevä, mutta , Halme arvelee.

Lue seuraavaksi: Hyvä kysymys: Miksi osa sienistä on herkullisia ja toiset tappavan myrkyllisiä?

Mörskyjen etsintäkuulutus

Sieniatlas kutsuu suomalaisia joka maastokaudella tarkkailemaan ympäristöään ja erityisesti sieniä. Tällä hetkellä etsintäkuulutukset on annettu poimu- ja silokellomörskystä (siirryt toiseen palveluun). Molemmat ovat keväisin kasvavia kotelosieniä.

– Poimukellomörsky sekoitetaan usein korvasieneen ja huhtasieneen, Halme sanoo.

Lisätiedot etsintäkuulutuksista löytyvät Sieniatlaksen sivuilta. Sivustolla voi myös ilmoittaa omat sienihavaintonsa. (siirryt toiseen palveluun)

Kansalaisten havaintoja hyödyntävät esimerkiksi sienitutkijat esimerkiksi ruokasienten kasvuympäristöjä tai satoennusteiden tekemistä tutkiessaan.

– Yksittäisestä havainnosta ei useimmiten seuraa mitään ilmoittajalle. Kukaan ei tule rauhoittamaan kohdetta, sitä ei tarvitse pelätä.